fallback

Лесна рецепта за египетски сладкиш с грис - басбуса

Вкусен десерт за цялото семейство

12.05.2024 | 10:23 Автор: Толя Стоянова

Продукти:

  • ½ чаша плюс 2 супени лъжици масло - разтопено
  • 1 чаша захар
  • 1 чаша кисело мляко
  • 2 чаши фин грис
  • ⅓ чаша прясно мляко
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ¼ чаша кокосови стърготини
  • ¼ чаша цели или филирани бадеми

За сиропа:

  • 1 и ½ чаша захар
  • 1 и ¾ чаша вода
  • 1 пръчка канела
  • няколко капки пресен лимонов сок

Приготвяне:

В голяма купа комбинирайте заедно захарта и киселото мляко. След това добавете гриса, бакпулвера и прясното мляко. Накрая добавете разтопеното масло и оставете сместа да престои за кратко, така че маслото да се абсорбира. Прехвърлете сместа от грис в леко намазнена форма за печене. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 40-45 минути, съветва az-jenata.bg.

Докато сладкишът се пече, пригответе сиропа. В малка тенджера смесете захарта, водата и пръчката канела. Оставете да заври на силен огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори. Намалете котлона на ниска степен и оставете да се готви няколко минути, докато сиропът се сгъсти. Свалете от огъня и добавете лимоновия сок, като разбъркате добре. 

Оставете да изстине напълно, след което отстранете пръчката канела. Веднага след като басбусата се извади от фурната, се залива с хладния сироп. Оставете да изстине напълно, сиропът трябва да попие в сладкиша. Преди да сервирате, поръсете с кокосовите стърготини и бадемите.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback