Продукти:
- ½ чаша плюс 2 супени лъжици масло - разтопено
- 1 чаша захар
- 1 чаша кисело мляко
- 2 чаши фин грис
- ⅓ чаша прясно мляко
- 1 ч. л. бакпулвер
- ¼ чаша кокосови стърготини
- ¼ чаша цели или филирани бадеми
За сиропа:
- 1 и ½ чаша захар
- 1 и ¾ чаша вода
- 1 пръчка канела
- няколко капки пресен лимонов сок
Приготвяне:
В голяма купа комбинирайте заедно захарта и киселото мляко. След това добавете гриса, бакпулвера и прясното мляко. Накрая добавете разтопеното масло и оставете сместа да престои за кратко, така че маслото да се абсорбира. Прехвърлете сместа от грис в леко намазнена форма за печене. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 40-45 минути, съветва az-jenata.bg.
Докато сладкишът се пече, пригответе сиропа. В малка тенджера смесете захарта, водата и пръчката канела. Оставете да заври на силен огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори. Намалете котлона на ниска степен и оставете да се готви няколко минути, докато сиропът се сгъсти. Свалете от огъня и добавете лимоновия сок, като разбъркате добре.
Оставете да изстине напълно, след което отстранете пръчката канела. Веднага след като басбусата се извади от фурната, се залива с хладния сироп. Оставете да изстине напълно, сиропът трябва да попие в сладкиша. Преди да сервирате, поръсете с кокосовите стърготини и бадемите.
Какви са плановете Ви за 9 юни?
Снимка: Pexels