Възникването на хранителна алергия е по-вероятно в детска възраст, като при до и в предучилищна възраст има четири пъти по-голяма вероятност от възрастните. Въпреки това алергичните състояния възникват и при възрастни, като според Австралийския национален съвет по алергии 1 на 50 души в зряла възраст има хранителни алергии. Някои алергии могат да останат от детска възраст, а други – да възникнат нататък.
Най-често срещаните хранителни алергии са към осем хранителни продукта, според Европейската Академия по алергология и клинична имунология. Алергията към краве мляко е най-често срещана (5,7%), следвана от алергия към яйца (2,4%), соя (0,5%), фъстъци (1,5%) дървесни ядки (0,9%), риба (1,4%) и ракообразни (0,4%).
В изследване на учени към Северозападния университет в Илинойс, САЩ се показва, че във възрастните има 45% вероятност да има налични алергии към повече от един хранителен продукт. Макар и да е възможно алергията да възникне в даден момент, има вероятност и алергия от детска възраст да се запази и в зряла.
Хранителните алергии могат да се появяват и при дадени условия, например вследствие от тежка физическа активност. При интензивна тренировка червата стават по-пропускливи и се повишава вероятността в кръвта да попаднат хранителни молекули, които да предизвикат алергична реакция. Дори и храната да е била консумирана часове преди физически упражнения има вероятност за алергична реакция. Състоянието поразява едва 17 на 1000 души в световен мащаб, като най-силна честота се наблюдава в хора между 15 и 35-годишна възраст.
Четете повече в puls.bg.
Какви са плановете Ви за 9 юни?
Снимка: Pexels