Всеки, който готви на газ, се радва на плюсовете - директен огън, температура и пламък, които лесно се регулират. Няма нужда от специални съдове като при индукционните котлони, а и готвенето на газ е по-евтино, отколкото на ток.
Въпреки това газовите печки постоянно се обсъждат. Така например сега се очаква да бъдат забранени в повечето новопостроени сгради в Ню Йорк от 2026 година нататък. Главната цел е да се ограничат парниковите газове. Освен това обаче газовите котлони създават и рискове за здравето, пишат изследователи от университета Станфорд в журнала Science Advances.
В тази публикация учените се занимават най-вече с негативните ефекти на азотния диоксид. Той се отделя в големи количества като страничен продукт от горивните процеси, например в промишлени предприятия, електроцентрали и отоплителни системи. Основният източник обаче е автомобилният трафик.
Азотният диоксид се отделя и при готвене на газ, а замърсяването на въздуха с него далеч не се ограничава само до кухнята, предупреждават изследователите. "Не очаквах, че нивото на замърсителите в спалнята ще надвишава здравните препоръки цял час след използването на газовата печка и ще остане високо в продължение на няколко часа", казва Роб Джаксън, професор в Станфорд. Той е един от авторите на проучването. "Излагането на тези изпарения не е проблем само за готвачите, а за цялото семейство", казва той.
Азотният диоксид е токсичен окисляващ дразнещ газ, който може да увреди лигавицата в целия дихателен тракт, особено в бронхите и алвеолите. Това може да доведе до задух, кашлица или бронхит. Сред последствията от поемането на азотен диоксид са и повишената податливост към респираторни инфекции или намалената белодробна функция.
Хората с респираторни заболявания като астма и хроничен бронхит, хората със сърдечни проблеми и деца, които имат забавено развитие на белодробната функция, се считат за рискови групи за излагане на азотен диоксид.
За това предупреждават и авторите на изследването - те преценяват, че миксът от газове, които се отделят при готвене на газ и пропан, са причинили до 200 000 случая на астма у деца в САЩ. Според учените една четвърт от тези случаи може би се дължат на вредата от азотния диоксид. Освен това според тях 19 000 смъртни случая годишно се дължат на дългосрочно излагане на азотен диоксид в дома.
Учените обаче подчертават, че това са само средни стойности, тъй като не се взема предвид дълготрайното излагане на екстремно високи нива на азотен диоксид за кратко време, каквато е ситуацията с газовите печки в дома. Освен това изчисленията се базират на предходни изследвания на ефекта от азотния диоксид в отворени пространства, където има замърсяване и от превозни средства и електростанции.
Учените от Станфордския университет вече са публикували няколко проучвания за вредите от използването на газови котлони. Предходните изследвания разглеждат отделянето на метан и канцерогенния бензен. Последното проучване е само поредно парче от пъзела, което ще помогне да се установи цялостния ефект на газовите печки върху човешкото здраве, пише DW.
Този път изследователите се съсредоточават върху начина, по който се разпространяват вредните газове, как се акумулират и кога в крайна сметка се разсейват в домашни условия. Огромно значение има, разбира се, и големината на всеки дом.
Резултатите потвърждават също, че храната не отделя никакъв или много малко количество азотен диоксид, докато се готви, както и че електрическите фурни и котлони не отделят азотен диоксид. "Проблемът е в горивото, не в храната", обяснява Джаксън. "Електрическите печки не отделят нито азотен диоксид, нито бензен."
Федералната агенция по околната среда на САЩ пише, че "готвенето и печенето с газови котлони в дома може да доведе до краткосрочно високи нива на азотен диоксид, които бързо намаляват в зависимост от вентилацията на помещенията". Заключението на агенцията е, че при инсталирането на газова готварска печка при планирането може да се вземе предвид аспирация с изходящ въздуховод навън.
Изследователите от Станфорд също така препоръчват използването на аспирационен филтър, както и редовно проветряване, за да се намали нивото на замърсителите.
Снимка: Pexels