fallback

Китай изстреля сонда, която ще вземе проби от Луната

Мисията ще продължи почти два месеца

03.05.2024 | 14:15 Автор: Беатрис Младжова

Безпилотен космически апарат изпрати Китай на почти двумесечна мисия за събиране на проби от повърхността на скали от далечната страна на Луната, предаде Ройтерс.

Сондата "Чанъе-6" пое към естествения спътник на Земята на борда на най-голямата китайска ракета носител "Чанчжън" (Лонг марч, Великият поход) от космодрума Вънчан, южна провинция Хайнан. Апаратът тежи повече от осем тона. Задачата на сондата е да кацне на Южния полюс на Луната, след което да вземе и да донесе проби - амбициозна цел, която не е постигана от друга страна до момента, отбелязва Ройтерс.

Изстрелването бележи още един етап в лунната и космическа програма на азиатската страна. На изстрелването присъстваха учени, дипломати и служители в космически агенции на Франция, Италия, Пакистан, както и представители на Европейската космическа агенция, които имат полезни товари за изследване на Луната на борда на китайската сонда, отбелязва Ройтерс.

След като сондата се отдели от ракетата, ще ѝ трябват четири или пет дни, за да достигне орбитата на Луната. В началото на юни е планирано да кацне. Озовавайки се на лунната повърхност, апаратът два дни ще взима проби, преди да се върне на Земята. "Чанъе-6" трябва да се приземи във Вътрешна Монголия, Северен Китай, съобщи БТА.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback