fallback

Космическо земеделие: Учени търсят начини за реколти на Марс

Изследователите използват симулация на почва от планетата

03.05.2024 | 09:36 Автор: Беатрис Младжова

За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс да се самоподдържат, надеждният източник на местно отгледана храна ще бъде задължителен, тъй като би било твърде скъпо и рисковано да се разчита на доставки с ракети за задоволяване на хранителните нужди на заселниците. Поради това учените търсят начини за оптимизиране на космическото земеделие, пише Ройтерс.

В оранжерия с контролирана среда в университета "Вагенинген" в Нидерландия изследователите вече са открили метод, който обещава подобряване добивите от култури, засети в симулация на марсианска почва. В експеримента различни култури се отглеждат заедно в подход, наречен intercropping, въведен още от древните фермери на маите.

В своите експерименти изследователите отглеждат едновременно в саксии чери домати, грах и моркови. Доматите, отглеждани по този начин, дават около два пъти по-голям добив от домати, отглеждани самостоятелно (като монокултури) в същата симулирана марсианска почва, с повече и по-големи плодове. Доматите също така цъфтят и узряват по-рано, дават повече плодове на растение и имат по-дебели стебла.

Доматите, грахът и морковите са растели добре, макар и не толкова добре, колкото в земната почва в същата оранжерия. Изследователите не са опитали зеленчуците, отгледани в симулираната марсианска почва, защото те трябва да преминат определени тестове, съобщи БТА.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback