Продукти
За тестото:
- 1 чаша меко масло
- 2 чаши захар
- 2 големи яйца
- 2 чаени лъжици лимонов сок, пресен
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
- 2 и ½ чаши брашно за кекс
- ½ чаена лъжица сода
- ¼ чаена лъжица сол
- 1 чаша мътеница или айрян
- Спрей за готвене
- 500 г ягоди за тестото
- пресни ягоди за декорация
За глазурата:
- 250 г крема сирене, меко
- ½ чаша пудра захар
- 2/3 чаша ягоди
- 1 и ½ чаши сметана за разбиване
- 3 супени лъжици лимонов сок
Приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
За тестото:
- Разбийте маслото с миксер, докато стане пухкаво.
- Добавете захарта на части, като след всяко добавяне разбивате с миксера за около 4-5 минути до пухкава смес.
- Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате.
- Добавете лимоновия сок и ванилията, разбийте.
- Пресейте брашното с останалите сухи съставки в купа.
- Добавете сухата смес към тази с маслото. Разбийте.
- Накрая добавете ягодите и отново разбийте, докато се смелят добре и смесят с тестото.
- Напръскайте плоска тава за печене със спрей за готвене. Покрийте с хартия за печене.
- Излейте тестото и разстелете с шпатула, ако се налага.
- Печете за 40 минути или до суха клечка в загрятата фурна.
- Извадете и оставете кекса да изстине върху решетка за 30-40 минути, пише az-jenata.bg.
За глазурата:
- Разбийте крема сиренето с 1/3 чаша пудра захар до пухкава смес.
- Добавете ягодите и разбийте.
- Междувременно разтворете желатина.
- Добавете сметаната и лимоновия сок в отделна купа.
- Разбивайте до хомогенизиране на високи обороти, докато се образуват връхчета.
- Смесете сметаната с другата смес с крема сиренето и разбъркайте с лъжица или шпатула.
- Декорирайте кекса, след като е напълно изстинал. Украсете с пресни ягоди.
Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?
Снимка: Pexels
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: