Продукти за 4-6 порции:
- 1 кг агнешки дреболии заедно с булото
- 100 г стопено масло
- 1 връзка зелен лук
- 100 г ориз
- 2 яйца
- 200 г кисело мляко
- 1 с. л. брашно
- черен пипер
- магданоз
- джоджен
- сол
Приготвяне:
Дреболии се варят в подсолена вода за около 10 мин., след което се нарязват на малки парченца. В част от мазнината се запържва нарязаният на ситно лук. Прибавят се последователно нарязаните дреболии и оризът и също се запържват леко. Заливат се с малко бульон от дреболиите и се оставят да врят 10 мин. Подправят се на вкус със сол, черен пипер, магданоз и джоджен и се отстраняват от котлона, за да може оризът да поеме водата и да набъбне.
Предварително измитото и накиснато в студена вода було се нарязва на парченца. Във всяко парче се поставя малко от приготвената смес. Плънката се завива с краищата на булото и се оформя като сарма, която се нарежда в тавичка. Така приготвените сарми се заливат с малко бульон и мазнина и се пекат. Към края на печенето се заливат с разбитите яйца, брашно и кисело мляко и се допичат до зачервяване. Поднасят се топли.
Четете повече в az-jenata.bg.
Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?
Снимка: Pexels