В последните години все повече хора започнаха да следят както своя, така и захарния прием на своите деца. Именно затова празници като Великден, Гергьовден и Коледа могат да се окажат доста предизвикателни, когато става въпрос за сладки изкушения.
Шоколадовото яйце без захар не е мираж и ние ще ви го докажем. В тази рецепта ще ви разкрием съставките и начина на приготвяне на един вкусен десерт, който е полезен както за малки, така и за големи. Няма нужда да се притеснявате от внезапен скок на кръвната захар, защото тук не се съдържа гранулиран подсладител.
Шоколадово яйце без захар
Необходими продукти за 12 яйца:
65 грама кокосови стърготини
80 милилитра разтопено кокосово масло
1 супена лъжица кленов сироп или мед
1 ванилова шушулка
За шоколадовия топинг:
220 грама какаово масло
120 грама какао на прах
124 милилитра кленов сироп или 175 грама мед
1 ванилова шушулка
Щипка сол
Начин на приготвяне:
В купа смесете кокосовото масло, кокосовите стърготини, кленовия сироп и вътрешността на ваниловата шушулка. Оставете купата в хладилник за 30 минути. Когато сместа стегне, разделете я на 12 части. С ръце оформете всяко парче във формата на яйце. Поставете яйцата в тавичка или голяма чиния в хладилника за още 30 минути, пише tialoto.bg.
Докато яйцата се стегнат, направете шоколадовия топинг. В тенджера разтопете какаовото масло на слаб огън, след което добавете останалите съставки и разбъркайте до образуването на кремообразна шоколадова смес. Извадете яйцата от хладилника и започнете да ги потапяте едно по едно в шоколадовата смес до пълното им покриване. След това ги оставете обратно в хладилника, за да стегне шоколадът.
Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?
Снимка: pixabay