Необходими продукти
- 350 г брашно
- 3 яйца
- 150 г захар
- 90 мл олио
- 170 мл прясно мляко
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 супени лъжици бадемова есенция
- Настъргана лимонова кора на вкус
- Шепа захаросани портокалови кори
- Шепа стафиди – по желание
- Гранулирана захар за поръсване
- Бадеми за украса
Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на твърд сняг. В друга купа разбийте жълтъците със захарта, докато станат пухкави. Започнете да добавяте настърганите кори, олиото, млякото, бадемовата есенция, бакпулвера и накрая брашното малко по малко.
След това сложете и шоколада. Разбъркайте хубаво и малко по малко с помощта на шпатула добавете и белтъците. Бъркането трябва да е от долу нагоре. Изсипете във висока форма за печене, намазнена и с подредената хартия за печене (по стените и дъното на формата). Ако имате такава за печене на панетоне, още по-добре, съветва az-jenata.bg.
Поръсете с кристална захар и украсете с бадеми. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути или до готовност. Направете тест с клечка за зъби. Извадете от фурната и оставете да се охлади добре, преди да се насладите.
Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?
Снимка: Pixabay