За да се опитате да бъдете по-добра версия на себе си, обърнете внимание на калорийния прием. Ето и няколко нискокалорични рецепти, които ще ви помогнат за това:
Гаспачо със зелена краставица
Необходими продукти:
- 2 големи краставици
- 120 г сладък лук
- 5 г листа от магданоз
- 1 малка скилидка чесън
- кора и сок от 1 лайм
- 85 г копринено тофу
- 2 с. л. тахан (с какъвто разполагате)
- 2 с. л. зехтин
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 60 г чери домати
- пресен копър
- черен пипер на вкус
Нарежете на ситно около 1/4 чаша краставици и оставете настрана за гарнитура. Комбинирайте останалите краставици и целия лук, магданоз, чесън, сок от лайм и кора в блендер. Добавете тофуто, тахана и солта и разбъркайте до гладкост. При работещ и леко открехнат блендер бавно добавете зехтина. Изсипете супата в херметически затворен съд, покрийте и охладете.
Когато сте готови за сервиране, разбъркайте старателно супата с бъркалка и разпределете поравно в 4 плитки купи за супа. Гарнирайте със заделените краставица, домати и копър. Подправете с прясно смлян черен пипер на вкус. Сервирайте студена.
Грилована сьомга на скара с пикантна салца от манго
Необходими продукти:
- 1 с. л. зехтин
- 2 с. л. подправка каджун без сол
- 3/4 ч. л. сол
- 4 филета от сьомга по (142 г всяко) без кожа
- 1 манго
- 1 малко авокадо
- 1 киви, обелено и нарязано на ситно
- 1 малък шалот, нарязан на ситно
- 1/2 малка люта чушка
- кориандър
- 4 с. л. сок от лайм
- 1 с. л. зехтин с шафран
Комбинирайте зехтина и подправката каджун в голяма купа. Добавете сьомгата и внимателно я овъргаляйте в пастата от подправки, за да се покрие. Поставете филетата в чиния с кожата надолу и подправете с 1/2 чаена лъжичка сол. В средна купа смесете останалата 1/4 чаена лъжичка сол със ситно нарязани манго, авокадо, киви, шалот, лютата чушка, кориандър и сок от лайм. Минете решетките за грил или грил тигана с хартиена кърпа, навлажнена с шафраново масло.
Включете грила или грил тиган на средно висока степен, докато се загрее. Включете кухненския вентилатор, ако готвите на печка. Поставете филетата върху скарата/грил тигана с кожата нагоре и гответе 3–4 минути. (Не местете филетата през това време или може да залепнат.) Обърнете филетата и гответе с кожата надолу, докато рибата стане средно изпечена в центъра (около 3 минути). Прехвърлете рибата в чинии и сервирайте със салцата, поръсена отгоре.
Четете повече в az-jenata.bg