Храни като колбаси, рафинирани въглехидрати, тестени и сладки изделия, трансмазнини, подсладени напитки могат да доведат до редица възпаления в тялото. Хубавото е, че има противовъзпалителни храни, с които можем да обогатим менюто си, намалявайки консумацията на гореизброените. Това са някои храни, които намаляват възпаленията:
Боб
Храните, които са богати на фибри, като боб и бобови култури, предотвратяват скокове на кръвната захар, които карат организма да свръхпроизвежда свободни радикали, които предизвикват възпаления.
Авокадо
Вкусното авокадо е много богато на противовъзпалителни антиоксиданти като каротеноиди, както и на важни за сърцето мононенаситени мазнини и витамини А и Е, които се борят със свободните радикали.
Сладки картофи
Този вид картофи са с високо съдържание на полифеноли, които са антиоксиданти. За тях е известно, че могат да намалят риска от възпалителни увреждания, причинени от свободните радикали.
Цитрусови плодове
Те ни осигуряват полифеноли и флаванони, които могат да укрепят имунната система и да предотвратят възпалението в тялото.
Листни зеленчуци
Те са богати на каротеноиди и витамини А, С, Е и К. Според западни проучвания, консумацията на няколко порции седмично от тези зеленчуци може да намали риска от рак на стомаха, гърдата и кожата, както и да намали риска от сърдечни заболявания.
Ядки
Консумацията на ядки ни осигурява протеини, които помагат да се поддържат стабилни нивата на кръвната захар, предотвратявайки отделянето на излишен инсулин и образуването на свободни радикали.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay