Наближава Великден и подготовката за празника вече тече с пълна сила. По традиция ще правим вкусни, пухкави козунаци. Ако се чудите с коя рецепта да зарадвате семейството и приятелите, ще ви предложим да опитате с козунак с шоколад.
Продукти:
- 4 чаши пресято бяло брашно
- 1/2 чаша стафиди
- 1/4 чаша пудра захар
- 14 г суха мая
- 2 супени лъжици натурално какао
- 300 г прясно мляко
- 2 яйца, леко разбити преди да бъдат добавени
- 1 тъмен или по ваш избор шоколад
- 1 жълтък
Приготвяне:
Смесете брашното, стафидите, захарта, маята и какаото в голяма купа. Направете кладенче и постепенно добавете леко топлото мляко и яйцата. Полученото тесто месете върху набрашнена повърхност около 5 минути. След това върху плота за месене разпръснете натрошения на малки парченца шоколад и отново месете.
Така шоколадът ще попадне в тестото. След като сте го месили около 10-15 минути - трябва да го сложите в намаслена дълбока купа и да я покриете с прозрачно фолио. Сложете я на топло и оставете тестото да втаса за 1 час или докато удвои размера си. След като тестото е втасало, трябва да го извадите внимателно, да го премесите няколко пъти и да го разделите на 3 равни части, съветва az-jenata.bg.
След това всяка част трябва да се разстеле само с ръце, за да се образуват трите части на плитката. Опитайте се да ги разстелете с дължина около 40-50 см. Внимателно сплетете плитка. Сложете я в намаслена тава или в тавичка с хартия за печене.
Оставете да втаса за още 20 минути и след това по желание намажете козунака с жълтък и поръсете с филирани бадеми. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 25-30 минути.
Снимка: БГНЕС