Кокосовата захар е популярен подсладител в много вегански диети, тъй като е на растителна основа и е минимално преработена. Хората смятат, че е по-питателна от обикновената трапезна захар. В действителност кокосовата захар е почти идентична с обикновената тръстикова захар по отношение на хранителни вещества и калории и не е много здравословен вариант за консумация.
Тя съдържа полезни хранителни вещества, като желязо, цинк, калций и калий. Освен това кокосовата захар съдържа разтворимите фибри инулин, които са свързани с нисък риск от скокове на кръвната захар, тъй като се абсорбират бавно в кръвната система, вместо да причиняват внезапен скок като този на тръстиковата захар.
Въпреки че хората твърдят, че кокосовата захар е изключително здравословен вариант за консумация, от научна гледна точка не са наблюдавани много разлики в сравнение с тръстиковата захар.
Предложените ползи за здравето от кокосовата захар включват:
Предотвратява ниската кръвна захар - това не е изключително за кокосовата захар, но е често срещано във всички форми на консумирана захар. Тялото разчита предимно на глюкозата за енергия. Подобно на кафявата и бялата захар, кокосовата захар може да помогне за повишаване на нивата на кръвната захар и да предотврати състояния като ниска кръвна захар или хипогликемия.
Намалява риска от внезапно покачване на кръвната захар - това се наблюдава главно при кокосовата захар поради наличието на инулин в нея, което е бавноразтворимото влакно.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pixabay