Варените яйца са една от най-здравословните закуски. Те са богати на витамини и минерали, протеини и полезни мазнини, които в комбинация стабилизират кръвната захар, дават много енергия, ситост и са вкусни.
Едно от най-досадните неща обаче е да белите трудни за обелване варени яйца. Когато черупката е упорито прилепнала за белтъка, с премахването ѝ си заминава и половината от яйцето.
С някои хитри трика в кухнята този проблем може да бъде лесно решен:
Сода за хляб
Добавена към врящата вода, може да ви помогне да обелите варените яйца за секунди. Тя има ниско pH, докато албуминът в яйцата е с високо. Добавянето на сода към водата блокира механизма, при който албуминът предизвиква прилепване на черупката към вътрешната ципа на яйцата.
Оцет
Той укрепва черупката на яйцето и я предпазва от напукване. В същото време въздейства върху белтъка, като го стяга по-лесно и помага за задържането му вътре в ципата на яйцето. Това е особено важно, когато варите по-стари яйца, имащи склонността да се напукват лесно.
Олио
Излейте 2-3 супени лъжици олио във врящата вода с яйцата. Оставете да се варят 7-8 минути. Олиото прониква в порестата черупка на яйцата. След счупването им черупката става много по-лесна за обелване и в повечето случаи дори пада на цели парчета, пише az-jenata.bg
Снимка: pxhere