Мигрената при хора до 35 години е свързана с повишен риск от инсулт 

Тя оказва по-силно влияние от хипертонията, диабета, ниската физическа активност и тютюнопушенето

06.04.2024 | 06:45 Редактор: Беатрис Младжова
Мигрената при хора до 35 години е свързана с повишен риск от инсулт 

Нестандартни фактори могат да влияят на риска от инсулт повече от известните, що се отнася до хора под 35-годишна възраст. Според ново изследване от Университета в Колорадо, САЩ, мигрената и тромбофилията оказват по-силно влияние на риска от инсулт от хипертонията, диабета, ниската физическа активност и тютюнопушенето.

В изследването, представено в сп. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes се разглеждат над 2600 случая на инсулт при хора под 55-годишна възраст. 73% от анализираните случаи са на исхемичен инсулт. 

В групата между 18 и 34-годишна възраст нестандартните фактори оказват най-силно влияние. При мъжете случаите на инсулт, дължащи се на обичайните рискови фактори са 25%, а при жените - 33%. Разликата в биологичния пол съответства и с разлика в най-значимите рискови фактори. Представители и на двата пола са с повишен риск от инсулт, ако страдат от мигрена или тромбофилия, но при мъжете фактор се оказва и бъбречната недостатъчност, а при жените – наличието на карциноми. 

Неясно остава как мигрената влияе на риска от инсулт. По данни от Националния институт по неврологични увреждания и инсулт в САЩ болките в главата при мигрена се причиняват поради активирането на нервни окончания в стените на кръвоносни съдове в мозъка.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay