През първата седмица на Великия пост почитаме паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Празникът е подвижен и е наричан още Тодоровден или Конски Великден.
Всички коне биват закичвани с красиви пискюли и много цветя, а след това биват отвеждани на водопой и на конно състезание. За празничната трапеза се приготвят само постни ястия, а всички, които носят името Тодор, Теодор, Теодора, Теди, Тодорка трябва да почерпят за здраве. Споделяме няколко чудесни рецепти, които да приготвите за вашия празник.
Лесна супа с три вида боб
- 2 супени лъжици олио или зехтин
- 1 голяма глава лук
- 8 скилидки чесън
- 1 голяма червена чушка
- 1 люта чушка
- сол, черен и червен пипер на вкус
- 2 щипки млян кимион
- ½ чаена лъжичка сушен риган
- 5 големи домата
- 1 консерва пасирани домати
- 1 литър зеленчуков бульон
- 500 мл вода
- по 1 малка консерва (200 г) черен,
- червен и бял боб
- 1 малка консерва царевица
Запържете лука заедно с чесъна, лютата и сладка чушка. Прибавете кимиона, червеният и червен пипер, сол на вкус и разбъркайте. По желание може да добавите и малко количество лют червен пипер. Нарежете доматите на ситно и ги сложете заедно с пасираните. Налейте бульона и водата. Прецедете боба и също го сложете да ври заедно с другите съставки за около 25 минути. Накрая прибавете прецедената царевица, сушения риган, наситнения кориандър и гответе още 5 минути.
Постна баница със спанак, ориз и подправки
- 1 пакет кори за баница
- 3 чаши вода
- 50 мл олио
- 2 глави кромид лук
- 500 г спанак
- ½ чаша ориз
- сол
- джоджен
- риган
- червен пипер
- черен пипер
Загрейте мазнината в дълбок съд. Запържете в него ситно нарязания лук и спанак. Добавете ориза, водата и подправките. Варете на тих огън, докато оризът набъбне и поеме цялата вода. Разбърквайте периодично.
Разпределете плънката върху корите като навивате всяка кора на руло. Подредете всички рула в кръг в намазнена тавичка. Залейте баницата с ½ чаша вода. Печете в загрята на 180-200 градуса фурна за около 45 минути.
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay