Ястия, които да сложим на трапезата си за Тодоровден (РЕЦЕПТИ)

За празника се приготвят само постни ястия

23.03.2024 | 16:32 Редактор:
Ястия, които да сложим на трапезата си за Тодоровден (РЕЦЕПТИ)
Ястия, които да сложим на трапезата си за Тодоровден (РЕЦЕПТИ)

През първата седмица на Великия пост почитаме паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Празникът е подвижен и е наричан още Тодоровден или Конски Великден. 

Всички коне биват закичвани с красиви пискюли и много цветя, а след това биват отвеждани на водопой и на конно състезание. За празничната трапеза се приготвят само постни ястия, а всички, които носят името Тодор, Теодор, Теодора, Теди, Тодорка трябва да почерпят за здраве. Споделяме няколко чудесни рецепти, които да приготвите за вашия празник.

Лесна супа с три вида боб

  • 2 супени лъжици олио или зехтин
  • 1 голяма глава лук
  • 8 скилидки чесън
  • 1 голяма червена чушка
  • 1 люта чушка
  • сол, черен и червен пипер на вкус
  • 2 щипки млян кимион
  • ½ чаена лъжичка сушен риган
  • 5 големи домата
  • 1 консерва пасирани домати
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 500 мл вода
  • по 1 малка консерва (200 г) черен,
  • червен и бял боб
  • 1 малка консерва царевица

Запържете лука заедно с чесъна, лютата и сладка чушка. Прибавете кимиона, червеният и червен пипер, сол на вкус и разбъркайте. По желание може да добавите и малко количество лют червен пипер. Нарежете доматите на ситно и ги сложете заедно с пасираните. Налейте бульона и водата. Прецедете боба и също го сложете да ври заедно с другите съставки за около 25 минути. Накрая прибавете прецедената царевица, сушения риган, наситнения кориандър и гответе още 5 минути.

Постна баница със спанак, ориз и подправки

  • 1 пакет кори за баница
  • 3 чаши вода
  • 50 мл олио
  • 2 глави кромид лук
  • 500 г спанак
  • ½ чаша ориз
  • сол
  • джоджен
  • риган
  • червен пипер
  • черен пипер


Загрейте мазнината в дълбок съд. Запържете в него ситно нарязания лук и спанак. Добавете ориза, водата и подправките. Варете на тих огън, докато оризът набъбне и поеме цялата вода. Разбърквайте периодично.

Разпределете плънката върху корите като навивате всяка кора на руло. Подредете всички рула в кръг в намазнена тавичка. Залейте баницата с ½ чаша вода. Печете в загрята на 180-200 градуса фурна за около 45 минути.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay