Ястия, които да сложим на трапезата си за Тодоровден (РЕЦЕПТИ)

За празника се приготвят само постни ястия

23.03.2024 | 16:32 Редактор: Деси Николова
Ястия, които да сложим на трапезата си за Тодоровден (РЕЦЕПТИ)

През първата седмица на Великия пост почитаме паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Празникът е подвижен и е наричан още Тодоровден или Конски Великден. 

Всички коне биват закичвани с красиви пискюли и много цветя, а след това биват отвеждани на водопой и на конно състезание. За празничната трапеза се приготвят само постни ястия, а всички, които носят името Тодор, Теодор, Теодора, Теди, Тодорка трябва да почерпят за здраве. Споделяме няколко чудесни рецепти, които да приготвите за вашия празник.

Лесна супа с три вида боб

  • 2 супени лъжици олио или зехтин
  • 1 голяма глава лук
  • 8 скилидки чесън
  • 1 голяма червена чушка
  • 1 люта чушка
  • сол, черен и червен пипер на вкус
  • 2 щипки млян кимион
  • ½ чаена лъжичка сушен риган
  • 5 големи домата
  • 1 консерва пасирани домати
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 500 мл вода
  • по 1 малка консерва (200 г) черен,
  • червен и бял боб
  • 1 малка консерва царевица

Запържете лука заедно с чесъна, лютата и сладка чушка. Прибавете кимиона, червеният и червен пипер, сол на вкус и разбъркайте. По желание може да добавите и малко количество лют червен пипер. Нарежете доматите на ситно и ги сложете заедно с пасираните. Налейте бульона и водата. Прецедете боба и също го сложете да ври заедно с другите съставки за около 25 минути. Накрая прибавете прецедената царевица, сушения риган, наситнения кориандър и гответе още 5 минути.

Постна баница със спанак, ориз и подправки

  • 1 пакет кори за баница
  • 3 чаши вода
  • 50 мл олио
  • 2 глави кромид лук
  • 500 г спанак
  • ½ чаша ориз
  • сол
  • джоджен
  • риган
  • червен пипер
  • черен пипер


Загрейте мазнината в дълбок съд. Запържете в него ситно нарязания лук и спанак. Добавете ориза, водата и подправките. Варете на тих огън, докато оризът набъбне и поеме цялата вода. Разбърквайте периодично.

Разпределете плънката върху корите като навивате всяка кора на руло. Подредете всички рула в кръг в намазнена тавичка. Залейте баницата с ½ чаша вода. Печете в загрята на 180-200 градуса фурна за около 45 минути.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay