Пролетта вече е тук, а с нея идва и желанието да излизаме навън, да се срещаме с приятели или пък да каним скъпи гости у дома. В следващите редове ви предлагаме няколко лесни пролетни рецепти, които ще събудят апетита ви. Ето ги и тях:
Пролетно пиле с пармезан
Необходими продукти:
1 яйчен белтък 5 с. л. ситно настърган пармезан 4 броя обезкостени пилешки гърди (без кожа) 400 г пресни картофи, нарязани на малки кубчета 140 г замразен грах голяма шепа листа бейби спанак 1 с. л. оцет 2 ч. л. зехтин
Загрейте фурната на 200 градуса и си подгответе малка тавичка за печене, върху която застелете алуминиево фолио. В чиния разбийте белтъка с малко сол и черен пипер. В друга чиния изсипете настъргания пармезан.
Потопете месото първо в белтъка, после в сиренето. Печете във фурната за около 10-12 минути, докато получи приятен кафеникав загар, след това обърнете от другата страна.
Междувременно сварете картофите за около 10 минути, като в последните 3 добавите и граха. Отцедете ги. Добавете към тях спанака, оцета, зехтина и подправки на вкус. Разпределете в 4 чинии и сервирайте с пилето.
Запечена сьомга с аспержи
Необходими продукти:
400 г пресни картофи 2 с. л. зехтин 8 аспержи 2 шепи чери домати 1 с. л. балсамов оцет 2 филета от сьомга (около 140 г всяко) шепа листа босилек
Загрейте фурната на 220 градуса (или на 200, ако ползвате вентилатор). Нарежете картофите на половинки или четвъртинки (за по-големи картофи), поставете ги в обикновена или керамична тавичка, като добавите и 1 с. л. зехтин. Печете за 20 минути, докато започнат да покафеняват.
Подрежете и разполовете аспержите, добавете ги към картофите и върнете отново съда във фурната за около 15 минути. Най-накрая добавете към картофите и аспержите и доматите, добавете сьомгата (с кожата отдолу) и оцета. Полейте с останалия зехтин и върнете за последен път във фурната за около 10-15 минути, докато сьомгата се сготви.
Преди да сервирате, разпръснете листата босилек.
Четете още рецепти в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay