Не оспорваме значението на закуската и обяда, но понякога сме склонни да прегрешаваме с вредна храна именно вечер. Ето защо, преди да посегнете към шкафа със "забранените храни", направете си план и си пригответе нещо вкусно и питателно. А ето и няколко предложения за прекрасни и здравословни ястия:
Пикантна супа с пиле, гъби и кокосово мляко
За да я приготвите, ще са ви необходими:
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. ч. нарязани гъби
- ½ ч. ч. нарязана червена чушка
- 4 ч. л. смлян обелен пресен джинджифил
- 4 скилидки чесън
- стрък лимонена трева, разполовен по дължина
- 2 ч. л. лют пипер
- 3 чаши пилешки бульон (готвен или от кубче)
- 1 ¼ ч. ч. кокосово мляко
- 1 с. л. захар
- 250 г варени пилешки гърди (ситно нарязани)
- шепа нарязан зелен лук
- 3 ч. л. пресен кориандър
- 2 с. л. пресен сок от лайм
Загрейте котлона на среден огън. Добавете мазнината в тиган и разнесете с помощта на дървена шпатула. Добавете гъбите, черния пипер, джинджифила, чесъна и лимонената трева. Гответе 3 минути, като разбърквате от време на време. Добавете и лютия пипер и гответе още 1 минута. Добавете пилешкия бульон, кокосовото мляко и захарта. Оставете да къкри. Намалете огъня и оставете да къкри още 10 минути. Добавете пилето в тигана, гответе 1 минута или докато се загрее добре. Изхвърлете лимонената трева. Поръсете отгоре със ситно нарязан лук, кориандър и сок от лайм.
Пълнени тиквички с киноа и пуешка наденица
Необходими продукти:
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 3 парчета пуешка наденица
- 1 малка глава лук
- ½ чаша киноа
- 1 ч. ч. вода
- 1 ч. ч. чери домати
- 1 с. л. нарязана прясна майорана (или 1 ч. л. изсушена)
- 4 средно големи тиквички
- ¼ ч. л. прясно смлян пипер
- ⅓ чаша ситно настърган пармезан
- щипка сол
Загрейте олио в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете наденицата (нарязана на малки парчета) и лука и гответе, докато месото се приготви. Добавете киноата и вода и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри. Покрийте и гответе, като разбърквате веднъж или два пъти, докато водата се абсорбира и киноата омекне (около 15-20 минути). Свалете от котлона и добавете ситно нарязаните домати и майорана. През това време нарежете тиквичките на две по дължина, така че всяка половина да е равна и изгребете вътрешността. Поставете тиквичките в подходящ за микровълнова фурна съд и поръсете с черен пипер и сол. Покрийте и загрейте в микровълнова на висока степен, докато омекнат (около 3-4 минути). Загрейте фурната предварително. Прехвърлете тиквичките в подходящ за печене съд. Напълнете със сместа от киноа и поръсете със сиренето. Печете на горния реотан, докато сиренето се разтопи (около 2 минути).
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay