Сушеният касис е храна, която е често пренебрегвана. Когато се споменат сушени плодове, най-често се сещаме за стафиди, смокини, кайсии, но не и за касис. А той заслужава наистина специално внимание, защото е изключително полезен.
Здравословните ползи от сушения касис могат да подпомогнат подобряването на общото здравословно състояние, а той може да се включва и по разнообразни начини в менюто, така че да обогати ястията ви с вкус и сладост, както и да снабди организма ви с безценните си хранителни вещества. Кои са ползите за здравето от сушения касис?
Съдържа витамин К
Сушеният касис е много богат на витамин К, който е безценен за здравето на костите, плътността им и за кръвосъсирването. Редовното похапване на сушен касис намалява риска от остеопороза и артрит. Понижава и риска от различни проблеми с коагулацията на кръвта, водещи до затруднено кръвообращение. Витамин К има свойството и да намалява възпаленията в тъканите, като така понижава и риска от различни дегенеративни заболявания.
Полезен в превенцията на диабет
Сушеният касис е с по-нисък гликемичен индекс от останалите сушени плодове, защото е по-беден на захари. Киселият му вкус доказва това. Освен това сушеният касис съдържа антоцианини, които имат доказано противовъзпалителни и противоракови свойства. Те понижават и риска от диабет, което прави сушеният касис една прекрасна храна за контрол на кръвната захар.
За добро зрение
Сушеният касис е превъзходен избор за здравето на очите. Той съдържа изобилие от антиоксиданти и витамин А, които намаляват риска от дегенеративни заболявания на тъканите на окото. Ако наблягате на храни, богати на антиоксиданти, това ще намали риска от възникване на глаукома и други дегенеративни заболявания, застрашаващи зрението.
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay