Необходими продукти
- 2 литра прясно мляко с висока масленост
- 4-6 с.л. пресен лимонов сок
- сол на вкус
Приготвяне
В дълбока тенджера сипете млякото. Включете котлона на средно силен огън. С дървена лъжица бъркайте непрекъснато, докато млякото заври.
Постепенно добавете лимоновия сок, като продължавате да бъркате. Постепенно ще започне да се отделя извара, но ако това не се случва, добавете още лимонов сок.
Изключете котлона, поставете капака и оставете така за 10 минути.Ако котлонът е бил много силен, просто премахнете тенджерата от котлона.
След това през ситна цедка или тензух прецедете изварата, която ще видите, че се е отделила. Стиснете тензуха и притиснете изварата с лъжица, ако ползвате цедка, за да се отдели хубаво течността.
Сложете я в кухненски робот. Добавете сол на вкус и пасирайте до получаване на кремообразна смес. Прехвърлете готовото сирене в подходяща кутия с капак и сложете в хладилник, за да се охлади.
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay