Сладкиши по традиционни английски рецепти се превърнаха в хит на кулинарен фестивал в пещерското село Радилово. Брецели с шоколад, сладки и кекс представиха пред местните Ан и Дарън Норд.
Хубаво февруарско време и добро настроение събра в центъра на Радилово десетки любители на автентичните гозби. На площада в селото бяха представени традиционни рецепти, характерни за зимните празници от различните краища на България. Тази година обаче едно английско семейство разчупи традицията и показа на местните колко вкусни са сладкишите, които обичайно се консумират в Англия.
"Ние сме от Англия, но живеем тук в Радилово. Харесва ни много, България е супер. Направили сме брецел с шоколад, кекс с шоколад, и кекс по английски рецепта", каза Ан Норд.
"Горе-долу от 15 години сме в България. Много години, обаче езикът е малко проблем. Малко трудно. В Радилово им много топли хора, хубави места", сподели Дарън Норд.
Освен сладките изкушения на своите английски съселяни, радиловци усетиха и аромата на самардалата и шарената сол на баба.
"Самардалата е подправка за варени картофи, меса, сланина, риба, но в готов вариант. Не да се готви с нея, а да се посоли. Смесите си ги приготвяме сами, затова са лимитирана серия. Не сме завод. И винаги гледаме за такъв празник да е прясно", каза Христина Димитрова от Нова Загора.
Гостите на кулинарния фестивал опитаха и цалапишки бабек по оригинална рецепта.
Вижте повече в репортажа.