Терапевтът и водещ Елена Малишева, заедно с колегата си кардиолог Херман Ганделман разкриха, че консумацията на лешници, пшеница и карамфил може да намали вероятността от развитие на атеросклероза.
Лекарите подчертават, че лешниците, пшеничният зародиш и карамфилът, които са богати на манган, помагат за намаляване на риска от атеросклероза, което може да предотврати инфаркт и инсулт.
Манганът играе ключова роля в неутрализирането на свободните радикали, които допринасят за образуването на плаки в кръвоносните съдове. Манганът предотвратява образуването на тези плаки в кръвоносните съдове.
"Лешниците могат да се приемат по около 10-15 грама на ден, пшеничният зародиш също от 10-15 грама на ден, а карамфилът - до 7 грама на ден", обобщават медиците, цитирани от БГНЕС.
Снимка: Pixabay