Повечето хора са склонни да прекаляват с хапването вечер, а тогава е времето, в което трябва да дадем почивка на тялото и храносмилателната си система. В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за лека вечеря, която няма да ви "натежи".
Пилешки гърди с гарнитура от сладки картофи
Ще са ви необходими:
- 1 кг пилешки гърди без кост и кожа
- 5 ч. ч. обелени и нарязани на кубчета сладки картофи (около 2 средни)
- 5 ч. ч. нарязани на кубчета червени чушки (около 2 малки)
- 1 голяма глава червен лук
- 1 скилидка чесън
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. чили на прах
- ½ ч. л. смлян кимион
- ½ ч. л. сух риган
- 1 малък лайм
- по желание – безглутенови тортили
Загрейте предварително фурната до средно висока степен. Подгответе подходяща тава и застелете с дълги листове алуминиево фолио. Намажете със спрей за готвене. Нарежете всички продукти, подправете ги и ги разпределете, за да покриете добре тавата. Вземете краищата на фолиото и ги съединете, за да образуват „пакет“, в който ще се сготвят продуктите. Гответе, докато зеленчуците омекнат. Сервирайте веднага (внимавайте с парата, когато отваряте пакетите), с резенчета лайм отгоре. Ако желаете, можете да консумирате с безглутенови тортили.
Питателна салата с киноа
Необходими продукти:
- 1 средно голям сладък картоф
- ½ глава червен лук
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- ½ ч. л. чесън на прах
- ¼ ч. л. сол
- 230 г пилешки филенца
- 2 с. л. горчица
- 1 с. л. ситно нарязан шалот
- 1 с. л. чист кленов сироп
- 1 с. л. ябълков оцет
- 4 ч. ч. зеленчуци (като спанак, зеле, рукола)
- ½ ч. ч. варена червена киноа (охладена)
- 1 с. л. печени безсолни слънчогледови семки
Загрейте фурната до 220 градуса. В средно голяма купа разбъркайте нарязания сладък картоф и лука, заедно с 1 с. л. олио, чесън на прах и 1/8 ч. л. сол. Разстелете върху голяма тава и печете за 15 минути. Междувременно добавете пилето и 1 с. л. горчица в купата. Когато зеленчуците се запекат, извадете ги от фурната и разбъркайте. Добавете пилето.
Върнете във фурната и продължете да печете, докато зеленчуците започнат да покафеняват и пилето се сготви, (още около 10 минути). Извадете ястието от фурната и оставете да се охлади. Междувременно смесете заедно шалота, кленовия сироп, оцета и останалата 1 с. л. зехтин, 1 с. л. горчица и 1/8 чаена лъжичка сол. Когато пилето се охлади го накъсайте и сложете в купата с дресинга. Добавете зеленчуците, киноата и печените зеленчуци. Полейте с дресинга и поръсете със слънчогледови семки.
Четете повече рецепти в az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay