Пиле по средиземноморски е ястие, което се приготвя лесно и бързо.
Продукти:
-¼ чаша зехтин екстра върджин
- Сокът от 1 лимон
- 2 супени лъжици балсамов оцет
- 1 чаена лъжица естрагон
- 1 чаена лъжица риган
- 1 чаена лъжица червен пипер
- 1 чаена лъжица сол
- ½ чаена лъжица черен пипер
- 4 броя пилешки бедра, цели
- 1 глава лук, нарязан
- 8 бр. чушки, нарязани на едро
- 500 г картофи, нарязани на едро
- ¼ чаша фета сирене, натрошено
- ¼ чаша пресен магданоз, ситно нарязани
- 1 шепа маслини каламата, по избор
Приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса. Намажете с малко мазнина тава за печене.
Разбъркайте зехтина, лимоновия сок, оцета, естрагона, ригана, червения пипер, солта и черния пипер в купа. В маринатата потопете пилешките бутчета, лука, чушките, картофите. Разбъркайте добре и оваляйте всички продукти, докато маринатата полепне добре по тях, съвета az-jenata.bg.
Прехвърлете в подготвената тава за печене. По желание отгоре може да подредите резени лимон.
Печете в загрята фурна за около 40 минути или до златиста коричка. Извадете от фурната. Поръсете с пресните маслини и магданоза. Сервирайте.
Снимка: Pixabay