Какви са ползите за организма от консумацията на растителни протеини?

Могат да увеличат вероятността за здравословно стареене с до 46%

22.01.2024 | 14:35 Редактор:
Какви са ползите за организма от консумацията на растителни протеини?
Какви са ползите за организма от консумацията на растителни протеини?

Консумацията на растителни протеини може да подобри начина, по който организмът ни старее. Здравословното стареене се характеризира с добро психично здраве, липса на когнитивни и физически упадък, както и липсата на набор от хронични заболявания, включващи рак, диабет тип 2, инсулт, сърдечна или бъбречна недостатъчност, множествена склероза и болест на Паркинсон. Така е описано в научно изследване, проведено от учени към университета "Тъфтс" в Масачузетс, САЩ.

В труда се разглежда връзката между приема на различни видове протеини и здравното състояние. Данните в изследването идват от над 40 000 души. 

Напълно здравословното стареене е постигнато от едва 7,6% от участващите в изследването. Но около 31% от тях докладват, че не са страдали от нито едно от единадесетте заболявания, използвани като показател. Почти половината участващи докладват, че не страдат от никакви проблеми с паметта, а около 37% твърдят, че са в добро психично здраве.

От различните видове протеини – растителни, млечни и животински – най-ефективни за здравословното оздравяване са растителните. Те могат да увеличат вероятността за здравословно стареене с до 46%. От друга страна, редовната консумация на животински протеини може да намали вероятността с до 6%. Млечните и животинските протеини могат да повишат риска от хронични заболявания. При растителните протеини няма повишен риск от хронични заболявания. Те могат и да намалят възможността за физически увреждания с до 41%.

Растителните протеини съдържат полезни антиоксиданти, витамини и минерали с благоприятни ефекти за организма. Освeн това те имат високо количество фибри, които подобряват храносмилането и цялостното здраве на стомашно-чревната система. Фибрите действат и като пребиотици за чревния микробиом.

Някои добри източници на растителни протеини са бобовите растения като леща (полезна и с желязо и калии), нахут и черен боб. Киноата също е богата на протеин, както иманган, цинк и магнезий. Някои ядки също са богат източник на протеини, като фъстъците имат най-голямо количество протеини, следвани от бадемите и шамфъстъка.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels