Храните и напитките, които консумираме всеки ден са от съществено значение за здравето на стомашно-чревния тракт. Дългогодишни изследвания са доказали, че има връзка между здравето на червата и мозъчната функция, както и нивата на възпаление в тялото ни. Нашият чревен микробиом представлява популацията от микроби в храносмилателната ни система, която е в деликатен баланс.
Поддържането на правилното количество добри бактерии в микробиома може да има значително въздействие върху здравето ни. Около 70 процента от имунните клетки се намират в червата. Ето защо е важно какво ядем.
Кимион
Кимионът е популярна подправка, използвана в много традиционни ястия. Но освен че придава повече вкус и аромат, той е една от най-полезните подправки за храносмилането. Смята се, че допринася за облекчаването на лошото храносмилане, като насърчава активността на храносмилателните ензими. Кимионът също има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Какао
Какаото е суперхрана. Флавоноидите, открити в какаовите зърна, имат антиоксидантен ефект, също като канелата, смятат учени. Какаото може също да намали нивата на стрес и да подобри настроението, което допринася за подобряване на храносмилателната функция. Някои западни изследвания показват също, че какаото може да ускори метаболизма и да подпомогне чревния биом, минимизирайки растежа на „лошите“ бактерии, свързани със състояния като синдром на раздразнените черва.
Куркума
Тя е една от най-полезните подправки. Куркумата съдържа куркумин, който е мощен антиоксидант, за който е известно, че противодейства на свободните радикали и предотвратява окислителното увреждане на клетките в тялото ни. Според западни учени, консумацията на куркума благоприятства чревните бактерии.
Чесън
Чесънът е може би една от най-мощните суперхрани. Той е богат на пребиотични фибри, които служат за храна на добрите чревни бактерии. Смята се, че чесънът, заедно с лука, подсилват имунитета, намаляват риска от ракови заболявания, полезни са за сърцето. Освен че подобрява здравето на червата, чесънът е известен и с това, че насърчава здравето на сърцето, понижава кръвното налягане.
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay