Гъбите са полезни за здравето, тъй като са богати на хранителни вещества, а освен това са и нискокалорични, подходящи за всяка една диета. Съдържат много витамини, минерали и са богати на антиоксиданти. Изложените под ултравиолетова светлина гъби са изключително богати на витамин Д, който е от значение за здравето на зъбите, костите и имунната система. Ето за какво още са полезни гъбите.
Понижават кръвното налягане
Те са източник на калий, а той понижава напрежението в кръвоносните съдове и кръвното налягане.
Повишават имунитета
Гъбите имат противовъзпалителен ефект и подобряват дейността на имунна система. Освен, че са богати на витамин Д, са богати на витамин В6 и селен. Селенът предпазва клетките от увреждане, а витамин В6 помага за образуването на червени кръвни телца.
Помагат ни да свалим килограми
Изследвания доказват, че по време на диета, ако увеличим консумацията на гъби можем да свалим килограми и то безопасно, в комбинация със здравословен начин на живот и упражнения. Около 20% от хората са заменили консумацията на месото с гъби и при тях значително се е намалило теглото. Направени са проучвания, при които се е установило, че при замяна в рецептата на половин порция смляно говеждо месо с гъби вкусът не се е променил, но съдържанието и приемът на натрий е спаднал с около 25%.
Предпазват мозъка ни
Гъбите защитават мозъка от появата на когнитивно увреждане или т.нар. деменция. Направено е проучване, в което са участвали хора над 60-годишна възраст, които са консумирали по около 2-3 чаени чаши гъби на седмица и се е установило, че рискът от развитие на деменция при тях е много нисък. Друго изследване доказва, че гъбите предпазват от развитие на заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.
Подобряват работата на червата
Гъбите са богати на вещества, които насърчават растежа на добрите бактерии, обитаващи червата ни. Много от храната, която ядем, се разгражда още в стомаха ни, но гъбите са богати на някои полизахариди, които могат да достигнат до червата ни, без да се променят.
Как да си ги приготвим?
Препоръчително е да хапваме гъби след като са преминали през термична обработка. Можем да ги ядем варени или печени. Когато ги варим, са необходими около 5 минути, за да се сготвят, а когато ги сортираме на тиган при постоянно бъркане им трябва около 8 минути - докато краищата им станат кафяви.
Четете повече в puls.bg
Снимка: Pixabay