Идеи за бързи и лесни вечери с малко калории (РЕЦЕПТИ)

Няма да сбъркате, ако добавите риба в менюто си

08.01.2024 | 22:23 Редактор:
Идеи за бързи и лесни вечери с малко калории (РЕЦЕПТИ)
Идеи за бързи и лесни вечери с малко калории (РЕЦЕПТИ)

Може би често пъти през деня успявате да спазвате даден хранителен режим, но когато се приберете у дома след работа, се чувствате изгладнели и склонни да погълнете каквато храна ви попадне. За да избегнете това, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за бързи и лесни нискокалорични вечери. Ето ги и тях:

Сьомга със соев сос, броколи и ориз 

Необходими продукти:

3 с. л. мирин (японски сладък сос)

2 с. л. соев сос 

1 с. л. оризов оцет 

2 ч. л. тъмнокафява захар 

2 големи скилидки чесън, настъргани и разделени 

1 1/2 с. л. настърган пресен джинджифил

1 ч. ч. дългозърнест бял ориз

сол 

350 г броколи 

1/2 с. л. зехтин 

150 г филета от сьомга без кожа 

1 с. л. препечено сусамово масло 

1/2 с. л. препечени сусамови семена 

1 връзка зелен лук

Загрейте фурната до 220 градуса. В купа разбийте мирина, соевия сос, оцета, кафявата захар и половината наситнен чесън и джинджифил. В тава за печене с ръбове, смесете заедно ориза, 2 1/2 чаши вода, останалия чесън и джинджифил и 1/4 чаена лъжичка сол. Печете 10 минути. Междувременно в средна купа разбъркайте броколите със зехтина и 1 супена лъжица смес от джинджифил и соев сос. Разбъркайте ориза, разпръснете броколи отгоре и печете 6 минути. Сложете сьомгата след това, добавете и 1 супена лъжица от останалата смес от джинджифил и соев сос върху всяко парче и печете, докато сьомгата стане непрозрачна (около 8 до 11 минути). Междувременно в останалата смес от джинджифил и соя разбъркайте сусамовото масло и сусамовите семена, а след това добавете половината лук. Сервирайте ориза със сьомга и броколи, залейте отгоре с винегрет от лук и соев сос, поръсен с останалия лук.

Вегетарианска салата с антипасти 

Ще ви трябват:

2 с. л. червен винен оцет 

2 ч. л. лимонови кори 

2 с. л. лимонов сок 

6 малки люти чушки

2 ч. л. от течността на чушките за мариноване 

1 с. л. сушен риган 

2 ч. ч. дижонска горчица 

1 малка скилидка чесън, настърган

сол

черен пипер 

1/3 ч. ч. зехтин 

1 малка глава червен лук, нарязан на ситно 

30 г нахут от консерва

1 консерва нарязани домати (425 мл)

1/2 ч. ч. бейби моцарела 

2 стръка целина, нарязани на ситно 

½ краставица

1/2 глава салата айсберг

1/2 глава радичио

½ връзка магданоз 

В голяма купа изсипете зехтина, добавете оцета, лимоновата кора и сока от лимон, течността за мариноване от лютите чушки, риган, горчица, чесън и по 1/2 чаена лъжичка сол и черен пипер. Разбъркайте ситно нарязания лук и лютите чушки и оставете да престоят 5 минути. Добавете към маринатата. В купата изсипете и нахута, доматите, моцарелата, наситнената целина и краставица и разбъркайте, за да се комбинират. Накрая сложете маруля, радичио и магданоз и отново разбъркайте. 

Четете повече рецепти в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay