Може би често пъти през деня успявате да спазвате даден хранителен режим, но когато се приберете у дома след работа, се чувствате изгладнели и склонни да погълнете каквато храна ви попадне. За да избегнете това, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за бързи и лесни нискокалорични вечери. Ето ги и тях:
Сьомга със соев сос, броколи и ориз
Необходими продукти:
3 с. л. мирин (японски сладък сос)
2 с. л. соев сос
1 с. л. оризов оцет
2 ч. л. тъмнокафява захар
2 големи скилидки чесън, настъргани и разделени
1 1/2 с. л. настърган пресен джинджифил
1 ч. ч. дългозърнест бял ориз
сол
350 г броколи
1/2 с. л. зехтин
150 г филета от сьомга без кожа
1 с. л. препечено сусамово масло
1/2 с. л. препечени сусамови семена
1 връзка зелен лук
Загрейте фурната до 220 градуса. В купа разбийте мирина, соевия сос, оцета, кафявата захар и половината наситнен чесън и джинджифил. В тава за печене с ръбове, смесете заедно ориза, 2 1/2 чаши вода, останалия чесън и джинджифил и 1/4 чаена лъжичка сол. Печете 10 минути. Междувременно в средна купа разбъркайте броколите със зехтина и 1 супена лъжица смес от джинджифил и соев сос. Разбъркайте ориза, разпръснете броколи отгоре и печете 6 минути. Сложете сьомгата след това, добавете и 1 супена лъжица от останалата смес от джинджифил и соев сос върху всяко парче и печете, докато сьомгата стане непрозрачна (около 8 до 11 минути). Междувременно в останалата смес от джинджифил и соя разбъркайте сусамовото масло и сусамовите семена, а след това добавете половината лук. Сервирайте ориза със сьомга и броколи, залейте отгоре с винегрет от лук и соев сос, поръсен с останалия лук.
Вегетарианска салата с антипасти
Ще ви трябват:
2 с. л. червен винен оцет
2 ч. л. лимонови кори
2 с. л. лимонов сок
6 малки люти чушки
2 ч. л. от течността на чушките за мариноване
1 с. л. сушен риган
2 ч. ч. дижонска горчица
1 малка скилидка чесън, настърган
сол
черен пипер
1/3 ч. ч. зехтин
1 малка глава червен лук, нарязан на ситно
30 г нахут от консерва
1 консерва нарязани домати (425 мл)
1/2 ч. ч. бейби моцарела
2 стръка целина, нарязани на ситно
½ краставица
1/2 глава салата айсберг
1/2 глава радичио
½ връзка магданоз
В голяма купа изсипете зехтина, добавете оцета, лимоновата кора и сока от лимон, течността за мариноване от лютите чушки, риган, горчица, чесън и по 1/2 чаена лъжичка сол и черен пипер. Разбъркайте ситно нарязания лук и лютите чушки и оставете да престоят 5 минути. Добавете към маринатата. В купата изсипете и нахута, доматите, моцарелата, наситнената целина и краставица и разбъркайте, за да се комбинират. Накрая сложете маруля, радичио и магданоз и отново разбъркайте.
Четете повече рецепти в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay