След дългите коледни пости, Нова година се слави като празника на месото. Ако по Коледа сте наблегнали на тестени ястия и сладки, сега е времето да се завърнете към основните храни, богати на протеини. Тъй като през цялата година ядем пилешко и свинско, на 31 декември е добре да разнообразим менюто си, добавяйки към него и крехко пуешко месо. За да бъде ястието по-празнично, ще добавим към него и бадеми.
Необходими продукти:
- 1 пуйка (около 3 кг)
- 400 г кайма
- 300 г бадеми
- 1 стрък праз
- 1 голям портокал
- 3 варени картофа
- 2-3 скилидки чесън
- масло
- олио
- 2-3 стръка розмарин
- кимион
- звездовиден анасон
- канела
- черен пипер
- червен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Нарежете фино праза, а скилидките чесън ги нарежете наполовина. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете последователно праза, чесъна и каймата, докато стане на трохи. Картофите и обеления портокал нарежете на кубчета и заедно с целите бадеми добавете към каймата. Овкусете с подправките на вкус и разбъркайте. Напълнете с тази плънка вътрешността на пуйката и затворете отвора с парче от портокала.
Направете прорези на различни места по птицата и пъхнете под кожата по малко масло. Намажете от всички страни с олио, след което поръсете с двата вида пипер, малко канела и сол. С намазнени ръце втрийте подправките в кожата. Сложете пуйката в намазнена тава, покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 3-4 часа. След това махнете фолиото и допечете до зачервяване.
Четете повече в tialoto.bg.
Снимка: Pexels