27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан – един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след Възкресението му. По традиция, младото семейство отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо.
Баница с месо – как да я приготвите:
Необходими продукти:
1/2 фини кори за баница
100 грама масло
1 с. л. настърган лук
250 грама сварено пилешко месо
1 ч. л. къри
1 с. л. белен слънчоглед
1 с. л. нарязан магданоз
1 с. л. лимонов сок
За бешамеловия сос:
1 с. л. масло
1 с. л. брашно
80 грама прясно мляко
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Задушете лука в 1 с. л. масло до омекване. Добавете накълцаното пилешко месо и запържете за 3-4 минути. После сложете лимоновия сок и черния пипер. Оставете сместа да се охлади и пристъпете към приготвянето на бешамела. Запържете брашното за 1 минута в маслото и постепенно налейте млякото при непрекъснато разбъркване. Овкусете със сол и черен пипер и гответе на тих огън до сгъстяване.
Смесете соса с пилешкото месо. Поставете три листа баница едни върху други. Нарежете получената кора на 12 правоъгълни парчета. Сложете във всеки правоъгълник по малко от плънката и го завийте на стегнато руло.
Подредете баничките в предварително намазнена тава, намажете ги с масло и ги поръсете със слънчогледовите семки. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до зачервяване.
Четете повече за обичаите на Стефановден в tialoto.bg.
Снимка: БГНЕС