Мурсалският чай, известен още като пирински чай, притежава отхрачващо, потогонно, антимикробно и смекчаващо действие.
Лекарите го препоръчват за лечение на дихателната система и някои възпалителни заболявания по дихателните пътища. В това число се включват хронични кашлици, бронхит и някои заболявания от възпалителен характер на пикочо-половата система, каквото например е пиелонефрит, гломерулонефрит или цистит. Особено добър ефект има и при простатити, чернодробни и други бъбречни заболявания.
Специалистите по билково лечение твърдят, че най-добър ефект при консумацията на чая се постига, когато екстрактът се комбинира с лъжичка пчелно млечице. Доказано е, че комбинацията има имуностимулиращо действие. За максимален ефект при консумацията му от основно значение е приготвянето на чая. В половин литър кипяща чиста вода трябва да се накиснат три-четири стръка мурсалски чай. Варенето продължава около три минути, като за възможно най-добър вкус може да се добавят два-три стръка мента, риган или жълт кантарион. Към общата комбинация вместо захар може да се добави и мед от здравец. Крайният резултат е много вкусна смес в течна форма, която трябва да се консумира две-три минути след прецеждане. Четете повече в puls.bg
Снимка: Pixabay