fallback

Въпреки отрупаната трапеза, можем да поддържаме добра форма с лесни стъпки

Не е нужно да спазваме строги диети

26.12.2023 | 07:30 Автор: Вяра Димова

За хората, фокусирани върху фитнеса и със създадена тренировъчна рутина, празниците могат да бъдат като грешни стъпки през минно поле в диетата и упражненията. Между Коледа и Нова година има много възможности да прекалите с храната и да пропуснете тренировки. Може да звучи незначително, но всъщност има голям ефект върху тялото.

Празниците не трябва да бъдат препъникамъка във вашия здравословен начин на живот. Не е нужно да изчакате до 1 януари, за да започнете отново с фитнес рутината и да се подлагате на строги диети и гладуване, за да влезете във форма.

Освен с правилния начин на хранене, не трябва да се разделяте и с движението по празниците. Разходете се, отидете на фитнес за един-два часа, потичайте в парка или пък тренирайте вкъщи. Всичко върши работа, стига да е движение, което да събуди тялото и да накара метаболизма да работи. 

Ето някои съвети:

Опростете тренировката

Една от печелившите стратегии за трениране по време на празниците е просто да намалите темпото. Трудно ще поддържате същата рутина като в обикновеното си ежедневие, поради причината, че се пътува по-често, срещате се с приятели и роднини или просто искате малко да си починете.

Вдигайте, носете и хвърляйте каквото можете

Нямате нужда от щанга, за да направите ефективно изтласкване или вдигане. Има много по-лесни решения, които са около нас в ежедневието. Искате да направите кондиционна тренировка? Отидете навън, намерете тежък камък и се разхождайте с него колкото е възможно по-дълго. Пуснете го за кратка почивка и повторете. 

Тренировката 20/20

Ако никога не сте чували за метода 20/20, това е лесен, но ефективен начин за натрупване на мускулна маса. Добре е да изберете упражнение, което ви позволява да вдигате повече килограми. Методът е чудесен за мъртва тяга, напади или лежанка. 

Минута в минута

Това е в съответствие с метода на тренировка 20/20 по-горе, но тренировката EMOM (съкратено за всяка минута в минутата) може да се прави с всяко упражнение – с тежести или без – и повторенията да бъдат колкото си искате. Изберете тренировка, броя повторения, които ще изпълните, и си задайте таймер за 20 минути. Ще правите зададените ви повторения в началото на всяка минута и след това ще почивате за остатъка от минутата. В началото на следващата минута или ще направите друг набор от същото движение, или ако правите повече от едно движение, ще преминете към следващото упражнение.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback