Ако искате да блеснете с празничната си трапеза, почерпете вдъхновение и подходете по малко по-различен начин. Изненадайте себе си и гостите си с тези нестандартно предложение за салата с аспержи, яйца и прошуто.
Продукти:
- 24 пръчици аспержи, измити и подрязани
- 1 малък шалот (много тънко нарязан)
- 1 супена лъжица плюс и ¼ ч. ч. бял винен оцет
- 60 г пресен босилек
- 60 г опакован пресен естрагон
- 60 г настърган пармезан
- 1 с. л. дижонска горчица
- 1 с. л. мед
- половин скилидка обелен чесън
- щипка сол
- щипка смлян пипер
- ⅓ чаша екстра върджин зехтин
- няколко листа от маруля
- 6 резена прошуто (или друга сушена шунка), нарязани на тънки филийки
- 4 големи яйца, твърдо сварени и разполовени
Начин на приготвяне:
Напълнете голяма купа със студена вода и кубчета лед и я оставете настрана. Поставете няколко парчета кухненска хартия върху дъска за рязане или друга повърхност. Поставете шалота в малка купа и го покрийте с 1 супена лъжица оцет. (Една бърза марината ще омекоти вкуса му.) Оставете настрана.
За да бланширате аспержите, напълнете голям съд до около ¾ с вода. Добавете чаена лъжичка сол и оставете да заври. Внимателно поставете аспержите във врящата вода и гответе, докато станат хрупкави (3 до 4 минути). С помощта на щипка прехвърлете сварените аспержи в ледената вода. След като аспержите се охладят, сложете ги върху кухненската хартия, за да се отцедят и изсушат.
За да направите дресинга, поставете останалата ¼ чаша оцет, босилека, естрагона, пармезана, горчицата, меда, чесъна, солта и черния пипер в малък кухненски робот или блендер и разбийте до гладкост. Добавете зехтина и продължете да блендирате, докато се смесят.
За да направите салатата, накъсайте листата от марулята в голяма чиния. Отгоре сложете аспержите, нарязания шалот, прошутото, сварените яйца и овкусете с допълнителни подправки по желание. Залейте с дресинга. (Остатъците от дресинг могат да се съхраняват в хладилник до две седмици.)
Вижте още нестандартни рецепти в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay