В навечерието на един от най-светлите християнски празници всички искаме да прекараме времето с любимите хора. Да усетим домашния уют и поне за миг да се откъснем от ежедневието, да бъдем по-добри, да спрем и да благодарим за всичко, което имаме. А когато говорим за уют, непременно свързваме това с отрупана трапеза, срещи с близки хора и много смях.
В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за ястия за Бъдни вечер, с които ще направите празника си още по-хубав. Ето ги и тях:
Зимна салата с целина
Необходими са ви:
¼ глава целина
3 моркова
1 глава червено цвекло
3 с. л. слънчогледови семки (сурови или печени)
3 с. л. орехи (сурови или печени)
2 с. л. лимонов сок
2 с. л. зехтин
сол
черен пипер
Тази зимна салата е идеална ако искате да допълните празничното си меню. Тя ще ви зареди с витамини и фибри. За приготвянето ѝ не са необходими специални умения. Просто настържете всички продукти, смесете ги в купа и подправете със зехтин, сол и черен пипер. Отгоре поръсете със слънчогледовите семки и орехите. Те може да са както сурови, така и печени. За още по-добър вкус – запечете ги у дома, на тиган, намазан със съвсем малко мазнина.
Кисело зеле с ориз на фурна
Ще ви трябват:
1 кг кисело зеле
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ½ ч. ч. ориз
6 листа дафинов лист
1 ч. л. червен пипер
сол
5-6 ч. л. зехтин
В тенджера изсипете зехтина и оставете леко да се сгорещи. В мазнината сложете ситно нарязания лук и чесъна. Ще им е необходимо съвсем малко време, за да станат готови. След това добавете и ориза. Когато той промени цвета си, значи е готов. Когато това стане, добавете нарязаното на ивици зеле, заедно с 3 ч. ч. вода. Ако оризът е почти сварен, а зелето е омекнало, добавете червения пипер и дафиновите листа и изсипете зелето във фурна. Печете на загрята фурна (на 200 градуса). Когато придобие приятен загар, вашата гозба е готова.
Четете повече рецепти в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay