fallback

Вкусна рецепта за боб на фурна за трапезата на Бъдни вечер

За да се сготви по-бързо, го накиснете от вечерта

21.12.2023 | 13:15 Автор: Елеонора Танева

Нечетен брой постни ястия се слагат на трапезата за Бъдни вечер. Има много варианти за приготвяне на боб. Ето една рецепта, която гарантира вкусно ястие в чинията:

Боб на фурна

Необходими продукти:

1 ½ ч. ч. боб;

1 глава лук;

1 домат (суров или от консерва);

2 моркова;

2 чушки;

1 ч. л. джоджен;

1 ч. л. червен пипер;

1 скилидка чесън;

сол, зехтин

За да се улесните готвенето на боба накиснете го във вода още от предната вечер. След това излейте водата, изсипете нова и сложете боба да се вари. Необходимото количество вода е около три пъти повече от боба. След завирането изхвърлете водата. Налейте отново вода и започнете отново варенето. Ще разберете, че е сварен, когато зрънцата са поомекнали. След това добавете зеленчуците.

Нарежете на ситно чушките, лука, чесъна, а морковите настържете. Оставете да ври на слаб огън. След като бобът се сгъсти, прибавете и подправките – сол, червен пипер, джоджен и накрая – зехтин. Настържете домата (или сложете от консерва) и го сложете при боба. След като бобената яхния стане готова, пренесете я в тавичка и печете на 200 градуса. Когато водата изври и се образува тънка коричка, вашият боб на фурна е готов. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback