Нечетен брой постни ястия се слагат на трапезата за Бъдни вечер. Има много варианти за приготвяне на боб. Ето една рецепта, която гарантира вкусно ястие в чинията:
Боб на фурна
Необходими продукти:
1 ½ ч. ч. боб;
1 глава лук;
1 домат (суров или от консерва);
2 моркова;
2 чушки;
1 ч. л. джоджен;
1 ч. л. червен пипер;
1 скилидка чесън;
сол, зехтин
За да се улесните готвенето на боба накиснете го във вода още от предната вечер. След това излейте водата, изсипете нова и сложете боба да се вари. Необходимото количество вода е около три пъти повече от боба. След завирането изхвърлете водата. Налейте отново вода и започнете отново варенето. Ще разберете, че е сварен, когато зрънцата са поомекнали. След това добавете зеленчуците.
Нарежете на ситно чушките, лука, чесъна, а морковите настържете. Оставете да ври на слаб огън. След като бобът се сгъсти, прибавете и подправките – сол, червен пипер, джоджен и накрая – зехтин. Настържете домата (или сложете от консерва) и го сложете при боба. След като бобената яхния стане готова, пренесете я в тавичка и печете на 200 градуса. Когато водата изври и се образува тънка коричка, вашият боб на фурна е готов.
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: pixabay