Продукти:
- 4 чаши обелени сладки картофи на кубчета
- 2 големи яйца, разбити
- 1/2 чаша захар
- 4 супени лъжици меко масло
- 1/2 чаена лъжица ванилов екстракт
- 1/2 чаена лъжица сол
- За топинга:
- 1/2 чаша кафява захар
- 1/3 чаша брашно
- 3 супени лъжици меко масло
- 1/2 чаша счукани орехи
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе сладките картофи и ги сварете на кубчета в гореща вода на среден към силен огън. Покрийте с капак за около 15 минути. Отцедете водата и прехвърлете в купа.
Намачкайте картофите. Добавете яйцата и разбъркайте добре. Добавете захарта, млякото, маслото, ванилията и солта. Омесете до хомогенна смес. Прехвърлете в намазана с мазнина тава или форми за печене.
За топинга:
Смесете кафявата захар и брашното в купа. Нарежете мекото масло на кубчета и го добавете. Притиснете го с решетъчна лъжица или уред за мачкане на картофи така, че да се получат груби едри трохи, съветват от az-jenata.bg.
Добавете и орехите към сместа, разбъркайте с лъжица. Покрийте основата със сладките картофи с получения топинг. Печете в загрятата фурна за 30 минути или до златиста коричка. Сервирайте пая леко изстинал.
Снимка: Pexels