Без значение дали ще сте си у дома, на гости, ще пътувате, храната ще бъде част от празненството по посрещането на Нова година. По традиция ще си сложим нещо ново или златно за късмет, но не бива да забравяме и за храните, които носят положителна енергия.
Чесън, мед, орехи, леща, боб, са сред тези, за които се вярва, че е хубаво да бъдат част от новогодишното ни меню.
1. Храни в кръгла форма
Според някои вярвания, храната във формата на пръстен символизира или изминалата година, която се завърта, или пълен кръг на късмет за следващата година. Ето защо е важно да имаме поне едно нещо на празничната трапеза в кръгла форма за повече късмет през 2024 година, без значение дали ще е вкусна баница или любим десерт.
2. Ястия със свинско месо
Ако искате да имате повече богатство и просперитет в живота си, започнете новата 2024 година със свинско месо, за което в редица западни традиции се смята, че носи просперитет.
3. Лук
От древни времена лукът се е смятал освен за лек, но и за символ на растежа, изобилието и прераждането. За посрещането на новата година може не само да го окичите в дома си, но и да приготвите нещо вкусно с него.
4. Бретцели
Германците и австрийците винаги добавят от тях към новогодишната вечеря. За бретцелите и гевреците се смята, че символизират късмет, здраве и просперитет през следващата година. Ако не знаете как да си ги приготвите, ето една рецепта. Бретцелите са чудесни за поднасяне с разядки.
5. Рибни ястия, суши
В скандинавските страни херингата се смята за символ на късмет, а маринованата херинга е популярно предястие за новогодишната вечеря. В много други култури рибата като цяло се смята за символ за просперитет и късмет, тъй като нейните сребристи люспи, подобни на монети, и това, че рибите плуват на пасажи, символизират изобилието, информира az-jenata.bg.
6. Нар
Един много полезен плод, който е важно да присъства на празничната ни трапеза за здраве и късмет. Нарът е чудесна добавка към салати, сосове, ястия. Вижте как да си приготвите и лимонада с него. Други плодове за късмет, които може да добавите на трапезата са портокали, мандарини, грозде.
7. Ориз
Оризът неслучайно се хвърля на сватби. Той е символ на просперитет и плодородие. Оризът също може да намери място на новогодишната трапеза.
8. Празнична погача
Никой не е по-голям от хляба! По традиция както на трапезата за Бъдни вечер и Коледа, така и за Нова година, приготвяме домашна питка за здраве, берекет. В някои семейства се поставя паричка и в новогодишната погача.
9. Зеле
В някои части на Европа зелето се счита за храна, която символизира късмет, заради зеления си цвят. У нас, без значение от празника през есенно-зимния сезон, обичаме да приготвяме различни ястия с кисело зеле, но също така харесваме и салатите с прясно зеле.
10. Нудли
Нудлите като храна присъстват в различни култури на празничната маса по случай посрещането на новата година. Те са символ на дълголетието. С нудли може да се приготвят супи, да се добавят към различни ястия с месо, зеленчуци.
Снимка: Pixabay