От векове розмаринът се използва както в готвенето, така и при лекуването на различни здравословни проблеми, като камъни в бъбреците, менструални болки, както и облекчаване на симптомите предизвикани от респираторни нарушения. Широко използвана съставка е и в етеричните масла, козметичните продукти, почистващи препарати и диетичните добавки.
Всичко се свежда до мощните съединения на растението, отговорни за неговите терапевтични способности, включително флавоноиди, терпени като урсолова киселина, олеанолова киселина, карнозна киселина и карнозол, както и фенолни съединения като кафеена и розмаринова киселина. Доказано е, че комбинацията от тези съединения проявява противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни действия, както и увеличава притока на кръв и стимулира растежа на нервите. Тези ефекти правят розмарина обещаваща терапия за различни кожни и здравословни състояния.
Проучване показва, че екстрактът от розмарин подпомага блокирането на хормона, който предизвиква загубата на коса - дихидротестостерон (DHT). Прекомерното производство на този хормон може да доведе до косопад при мъжете и жените, като въздейства на космените фоликули да се свиват, което прави косъма по-тънък и къс. Друго проучване доказва, че 6-месечно използване на розмариново масло е точно толкова ефикасно в лекуването на андрогенната алопеция (хроничен косопад при мъжете и жените, продължаващ повече от шест месеца) колкото и миноксидил, популярна съставка използвана за стимулиране растежа на косата.
Водата с розмарин може да увеличи притока на кръв към скалпа, което осигурява кислород и жизненоважни хранителни вещества за космените фоликули. Това помага на фоликулите да получат това, от което се нуждаят за оптимален растеж. Възпалението може да попречи на растежа на косата и да причини дразнене на скалпа. Използването на вода с розмарин може да помогне за намаляване на възпалението и успокояване на скалпа.
Приготвянето на розмаринова вода става като розмаринът се слага във вряща вода и се оставя да къкри между 15 и 20 минути, което помага на полезните свойства на розмарина да се влеят във водата, придавайки ѝ по-тъмен цвят. Водата може да бъде използвана в продължение на седмица, като трябва да се съхранявана в хладилник, за да се предотврати бактериалният растеж.
Прочетете цялата статия в puls.bg
Снимка: Pexels