С наближаването на светлите християнски празници Бъдни вечер и Коледа, настъпва времето за подготовка и на трапезата. Представяме ви вкусна рецепта за българска баница с прясно мляко.
Продукти:
- 3 яйца
- 50 г масло, за заливането ще ви трябват още около 200-250 г
- 1 щипка сол
- 1 кафена чаша вода
- брашно - колкото поеме
- 1 л прясно мляко
- захар на вкус
- 3-4 прахчета ванилия
Приготвяне:
Сложете яйцата в купа заедно с маслото и ги разбийте добре. Добавете водата, солта и брашно, колкото да поеме за меко тесто. Разделете го на 4-5 топчици и от всяка разточете тънка кора. Намажете формата за печене с масло.
Наредете корите на един ред и ги намажете обилно с разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност, съветва az-jenata.bg.
Изчакайте корите да изстинат добре. След това ги подредете една върху друга и залейте с горещото мляко, което сте подсладили на вкус и в което сте добавили ванилията. Покрийте тавата с кърпа и оставете млякото да поеме.
Снимка: БГНЕС