Как да си направим традиционен тиквеник (+РЕЦЕПТА)

Десертът става бързо, пече се за около 20-30 минути

09.12.2023 | 10:10 Редактор:
Как да си направим традиционен тиквеник (+РЕЦЕПТА)
Как да си направим традиционен тиквеник (+РЕЦЕПТА)

Коледните празници наближават. Ако искате да зарадвате вашите близки и домът ви да заухае на вкусен десерт, може да приготвите традиционен тиквеник.

Ето продуктите, които ви трябват:

Един пакет готови кори за баница

500 грама тиква

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. смлени орехи

1 ч.ч. канела

Лимонова кора от един лимон

Олио

Пудра захар за украса

Как се приготвя:

Нарязвате и обелвате тиквата, след което я рендосвате.  В голяма купа слагате тиквата, канелата, захарта, орехите и предварително рендосаната лимонена кора. Разбърквате добре. 

Започвате да приготвяте корите, като на всяка кора се слага по малко олио и в единия край се разстила от плънката.  Завивате кората на фунийка, след което нареждате в тавата. В тавата можете да сложите хартия за печене, за да не ви залепва и загаря. Печете на умерена фурна около 20-30 минути. Добре е да следите как се пече, защото става бързо и да не ви изгори.

След като е готова, можете да поръсите с пудра захар, пише az-jenata.bg.

Снимка: БГНЕС


6
0 rate up comment rate down comment 1
Ехааа
преди 11 месеца
5
4 rate up comment rate down comment 0
Една българка
преди 11 месеца
Аз посгавям върху намазаната с олио *** първо рендосаната тиква смесена с настърганата лимонена *** и завивам, колкото да покрия, след което поставям орехите смесени със захарта и канелата и завивам. По този начин орехите не се овлажняват и омекват, а остават хрупкави и леко карамелизирани. Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 5
Ами продължение
преди 11 месеца
И малко лимонова ***. Корите се наслагват по три , като се намазват с една с.лъжица олио. Върху третата се разпръсва тиква и около 3-4 лъжици от смесените орехи, захар, сухар, канела,... Завиват се трите кори на нестегнато руло и се леко надипля в намазана с олио тава. Така всички кори се намазват отгоре с олио и се изпичат бавно на по-ниската скара на фурната, на 140-150 градуса. През това време се сварява сироп - 300 мл вода, една ч.ч(250) захар , за около десетина минути. Охлажда се, добавя Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 7
Ами продължение
преди 11 месеца
Добавя се захар. Оставяте да се охлади. През това време си приготвяте пълнежа - орехите( счукани или смлени в чопър, но да не са колкото лещено семе), около 4-5 филийки сухар за бебета, който се начуква , половин ч.ч захар, половин пакетче канела, ванилия и малко *** от Сигнализирай за неуместен коментар
2
11 rate up comment rate down comment 5
Ами
преди 11 месеца
Не така...*** не се прави толкова елементарно, колкото го описвате. Ето моята рецепта, направете си вкусен *** така:Необходими са двойни кори за баница - две по 500 гр. Тиквата по избор - цигулка или от кръглите. Измивате я, обелвате и рендосвате в една тава поне половината. Слагате тиквта в голям тиган или тенджера, където сте сипали около половин каф.чаша олио и започвате да бъркате, докато тиквата промени цвета си, поомекне малко, но да не се кашне. Добавя се и около половин чаш ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
12 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 11 месеца
1 ч.ч.канела!Подигравате ли се? Сигнализирай за неуместен коментар