Склонни сме да прегрешаваме с вредна храна именно вечер. Ето защо, преди да посегнете към шкафа със "забранените храни", направете си план и си пригответе нещо вкусно и питателно.
Пикантна супа с пиле, гъби и кокосово мляко
За да я приготвите, ще са ви необходими:
2 с. л. зехтин 1 ч. ч. нарязани гъби ½ ч. ч. нарязана червена чушка 4 ч. л. смлян обелен пресен джинджифил 4 скилидки чесън стрък лимонена трева, разполовен по дължина 2 ч. л. лют пипер 3 чаши пилешки бульон (готвен или от кубче) 1 ¼ ч. ч. кокосово мляко 1 с. л. захар 250 г варени пилешки гърди (ситно нарязани) шепа нарязан зелен лук 3 ч. л. пресен кориандър 2 с. л. пресен сок от лайм
Загрейте котлона на среден огън. Добавете мазнината в тиган и разнесете с помощта на дървена шпатула. Добавете гъбите, черния пипер, джинджифила, чесъна и лимонената трева. Гответе 3 минути, като разбърквате от време на време. Добавете и лютия пипер и гответе още 1 минута. Добавете пилешкия бульон, кокосовото мляко и захарта. Оставете да къкри. Намалете огъня и оставете да къкри още 10 минути. Добавете пилето в тигана, гответе 1 минута или докато се загрее добре. Изхвърлете лимонената трева. Поръсете отгоре със ситно нарязан лук, кориандър и сок от лайм.
Пълнени тиквички с киноа и пуешка наденица
Необходими продукти:
1 с. л. зехтин екстра върджин 3 парчета пуешка наденица 1 малка глава лук ½ чаша киноа 1 ч. ч. вода 1 ч. ч. чери домати 1 с. л. нарязана прясна майорана (или 1 ч. л. изсушена) 4 средно големи тиквички ¼ ч. л. прясно смлян пипер ⅓ чаша ситно настърган пармезан щипка сол
Загрейте олио в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете наденицата (нарязана на малки парчета) и лука и гответе, докато месото се приготви. Добавете киноата и вода и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри. Покрийте и гответе, като разбърквате веднъж или два пъти, докато водата се абсорбира и киноата омекне (около 15-20 минути). Свалете от котлона и добавете ситно нарязаните домати и майорана. През това време нарежете тиквичките на две по дължина, така че всяка половина да е равна и изгребете вътрешността, пише az-jenata.bg.
Поставете тиквичките в подходящ за микровълнова фурна съд и поръсете с черен пипер и сол. Покрийте и загрейте в микровълнова на висока степен, докато омекнат (около 3-4 минути). Загрейте фурната предварително. Прехвърлете тиквичките в подходящ за печене съд. Напълнете със сместа от киноа и поръсете със сиренето. Печете на горния реотан, докато сиренето се разтопи (около 2 минути).
Паста с пиле, пармезан и лимон
Ще ви трябват:
250 г безглутенова паста (може и пълнозърнеста) 2 с. л. зехтин екстра върджин 1 кг пилешки гърди (или бутчета без кост и кожа) ½ ч. л. сол ¼ ч. л. смлян пипер 4 скилидки чесън ½ чаша сухо бяло вино сок и кора от 1 лимон 10 ч. ч. нарязан пресен спанак 4 с. л. настърган пармезан
Сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете я и оставете настрана. Междувременно загрейте олио в голям тиган на средно висока температура. Добавете пилето, солта и черния пипер. Гответе, като разбърквате от време на време, докато месото стане готово (около 5-7 минути). Добавете чесъна и гответе, като разбърквате от време на време. Добавете виното, лимоновия сок и кората от лимон. Оставете да къкри. Малко по-късно свалете от огъня. Добавете спанака и сварената паста. Покрийте и оставете да престои, докато спанакът омекне леко. Разпределете количеството между 4 чинии и поръсете всяка порция с 1 супена лъжица пармезан.
Снимка: Pixabay