Склонни сме да прегрешаваме с вредна храна именно вечер. Ето защо, преди да посегнете към шкафа със "забранените храни", направете си план и си пригответе нещо вкусно и питателно.
Пикантна супа с пиле, гъби и кокосово мляко
За да я приготвите, ще са ви необходими:
2 с. л. зехтин
1 ч. ч. нарязани гъби
½ ч. ч. нарязана червена чушка
4 ч. л. смлян обелен пресен джинджифил
4 скилидки чесън
стрък лимонена трева, разполовен по дължина
2 ч. л. лют пипер
3 чаши пилешки бульон (готвен или от кубче)
1 ¼ ч. ч. кокосово мляко
1 с. л. захар
250 г варени пилешки гърди (ситно нарязани)
шепа нарязан зелен лук
3 ч. л. пресен кориандър
2 с. л. пресен сок от лайм
Загрейте котлона на среден огън. Добавете мазнината в тиган и разнесете с помощта на дървена шпатула. Добавете гъбите, черния пипер, джинджифила, чесъна и лимонената трева. Гответе 3 минути, като разбърквате от време на време. Добавете и лютия пипер и гответе още 1 минута. Добавете пилешкия бульон, кокосовото мляко и захарта. Оставете да къкри. Намалете огъня и оставете да къкри още 10 минути. Добавете пилето в тигана, гответе 1 минута или докато се загрее добре. Изхвърлете лимонената трева. Поръсете отгоре със ситно нарязан лук, кориандър и сок от лайм.
Пълнени тиквички с киноа и пуешка наденица
Необходими продукти:
1 с. л. зехтин екстра върджин
3 парчета пуешка наденица
1 малка глава лук
½ чаша киноа
1 ч. ч. вода
1 ч. ч. чери домати
1 с. л. нарязана прясна майорана (или 1 ч. л. изсушена)
4 средно големи тиквички
¼ ч. л. прясно смлян пипер
⅓ чаша ситно настърган пармезан
щипка сол
Загрейте олио в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете наденицата (нарязана на малки парчета) и лука и гответе, докато месото се приготви. Добавете киноата и вода и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри. Покрийте и гответе, като разбърквате веднъж или два пъти, докато водата се абсорбира и киноата омекне (около 15-20 минути). Свалете от котлона и добавете ситно нарязаните домати и майорана. През това време нарежете тиквичките на две по дължина, така че всяка половина да е равна и изгребете вътрешността, пише az-jenata.bg.
Поставете тиквичките в подходящ за микровълнова фурна съд и поръсете с черен пипер и сол. Покрийте и загрейте в микровълнова на висока степен, докато омекнат (около 3-4 минути). Загрейте фурната предварително. Прехвърлете тиквичките в подходящ за печене съд. Напълнете със сместа от киноа и поръсете със сиренето. Печете на горния реотан, докато сиренето се разтопи (около 2 минути).
Паста с пиле, пармезан и лимон
Ще ви трябват:
250 г безглутенова паста (може и пълнозърнеста)
2 с. л. зехтин екстра върджин
1 кг пилешки гърди (или бутчета без кост и кожа)
½ ч. л. сол
¼ ч. л. смлян пипер
4 скилидки чесън
½ чаша сухо бяло вино
сок и кора от 1 лимон
10 ч. ч. нарязан пресен спанак
4 с. л. настърган пармезан
Сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете я и оставете настрана. Междувременно загрейте олио в голям тиган на средно висока температура. Добавете пилето, солта и черния пипер. Гответе, като разбърквате от време на време, докато месото стане готово (около 5-7 минути). Добавете чесъна и гответе, като разбърквате от време на време. Добавете виното, лимоновия сок и кората от лимон. Оставете да къкри. Малко по-късно свалете от огъня. Добавете спанака и сварената паста. Покрийте и оставете да престои, докато спанакът омекне леко. Разпределете количеството между 4 чинии и поръсете всяка порция с 1 супена лъжица пармезан.
Снимка: Pixabay
преди 1 година