Запекът е едно от най-честите състояния на храносмилателната система, от което е известно, че повече страдат жените. За него е характерно изхождане, което се случва и по-трудно, но и не напълно изпразване на червата. Подуването на корема, газовете, също са характерни за него.
Изброяваме някои от полезните зеленчуци, за които е известно, че помагат при запек:
Земна ябълка или йерусалимски артишок
Това е кореноплоден зеленчук, който прилича на картофи, има леко орехов вкус, но за разлика от тях в него не се съдържа нишесте. Земната ябълка съдържа също полезни фибри, наречени инулин, които действат благоприятно на червата и се смята, че могат да помогнат при запек
Бамя
Бамята можем да я хапваме в ястия, под формата на туршия. Високото съдържание на фибри в бамята помага за насърчаване на редовните движения на червата и намалява появата на запек. За този зеленчук е известно още, че има ползи и за здравето на сърцето, костите, имунитета и други.
Зелен грах
Вкусният грах принадлежи към семейството на бобовите растения и е известен със способността си да възстановява храносмилателния тракт. Този зеленчук е много богат на полезни фибри, за които е известно, че стимулират функцията на червата. Фибрите в граха присъстват в две форми – неразтворими и разтворими. Разтворимите фибри действат като пребиотик, който подхранва полезните бактерии в червата, докато неразтворимите увеличават обема на изпражненията, абсорбцията на вода и регулирането на червата.
Броколи
Броколите са друг чудесен зеленчук за справяне с нередовния стомах. Те са кръстоцветни зеленчуци, също с високо съдържание на фибри и мощни растителни съединения. Едно от тях е сулфорафан, което се съдържа и в кълновете от броколи. Сулфорафанът играе основна роля в предотвратяването на свръхрастеж на вредни бактерии в червата и е известно, че предпазва тънките черва от оксидативен стрес, свързан със запек.
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay