Ядките и семената са богати на хранителни вещества храни, съдържащи ненаситени мазнини и други биоактивни съединения: висококачествени растителни протеин, фибри, минерали, токофероли, фитостероли и фенолни съединения. Благодарение на уникалния си състав, те повлияват благоприятно върху здравето.
Епидемиологичните проучвания свързват консумацията на ядки с намалена честота на коронарна болест на сърцето и камъни в жлъчката при двата пола и диабет при жените. Също така оказват благоприятни ефекти върху хипертония, рак и възпаление. Кръвното налягане, висцералното затлъстяване и метаболитният синдром също се оказват положително повлияни от консумацията на ядки.
Фитатите и ензимните инхибитори, които правят ядките и семената толкова трудни за смилане, могат лесно да бъдат неутрализирани чрез накисване в солена вода и дехидратиране при ниска температура.
Накиснатите ядки и семена имат по-мек, по-малко горчив вкус от суровите. Те могат да бъдат по-лесни за смилане, което може да увеличи усвояването на някои хранителни вещества.
Накисването на ядки и семена не е трудно.
1. Измерват се 4 чаши сурови, неосолени, органични ядки/семена в купа със среден размер;
2. Покриват се с филтрирана вода, така че ядките да са потопени;
3. Добавя се 1-2 супени лъжици сол;
4. Оставят се да престоят покрити за около 7 часа или цяла нощ;
5. Ядките/семената се изплакват, за да се отстранят остатъците от сол и се разпределят на един слой върху решетка, за да изсъхнат.
Четете повече по темата в puls.bg.
Снимка: pixabay