Жлъчният мехур е с крушовидна форма и има важната задача да събира и съхранява жлъчката - течността, която помага на организма да смила мазнините. За разлика от сърцето, черния дроб и бъбреците, жлъчният мехур не е необходим, за да поддържа тялото здраво и функциониращо. Дори когато не работи както трябва и се образуват камъни в жлъчката, повечето хора не знаят, че има проблем.
И все пак при малък процент хора камъните в жлъчката могат да предизвикат различни симптоми, като коремна болка, подуване на корема, гадене и повръщане. Когато симптомите на камъни в жлъчката са чести, повтарящи се и особено неприятни, типичното лечение е операция за отстраняване на жлъчния мехур.
На какви храни трябва да се наблегне?
Храните на растителна основа са добър източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Те могат да помогнат за предотвратяване на заболяване на жлъчния мехур. Антиоксидантите са хранителни вещества, които помагат на организма да се освободи от токсични съединения, известни като свободни радикали. Свободните радикали се развиват в тялото в резултат на естествени процеси и стрес от околната среда, включително преработени храни.
Протеинът е от съществено значение за възстановяването и растежа на организма. Червеното месо и млечните продукти са добри източници на протеини, но те също могат да бъдат с високо съдържание на мазнини, а високият прием на мазнини може да натовари жлъчния мехур. Преработените меса и млечните продукти често са с високо съдържание на добавена сол. Подходящ вариант са нискомаслените протеинови храни. Те включват:
Птиче месо Риба Млечни продукти с редуцирана масленост Ядки и семена Соя и соеви продукти Бобови растения, като боб и леща Млечни алтернативи, като ядково мляко
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay