Червените зеленчуци в цялото си многообразие са много полезни за контролирането на теглото. Те спомагат за намаляване на мазнини в тялото, понижаване на холестерола и извеждане на излишните задържани течности в организма. Това оказва благотворно влияние върху сърдечносъдовата система, бъбреците, метаболитните процеси.
Червени сладки и люти чушки
Червените чушки в сладки и лютия им вариант са изключително полезни за здравето. Те съдържат антиоксиданти, които потискат възпаленията в тъканите и предотвратяват хронични и ракови заболявания. В лютите чушки по-специално се съдържа капсаицин, който е много мощно средство в борбата с образуването на туморни клетки.
Репички
Репичките са много подценяван зеленчук. Използват се най-вече за пресни салати през пролетта, но хората не си дават сметка колко полезни всъщност са те. Репичките съдържа забележително количество антиоксиданти и фибри, които са мощен фактор в борбата с раковите и възпалителните заболявания.
Червено цвекло
В червеното цвекло се съдържат антиоксиданти, фибри, изобилие от витамин С, калий, фолиева киселина. Този здравословен коктейл от вещества прави червеното цвекло един от най-добрите избори, които можете да направите за здравето си.
Повече по темата четете в az-jenata.bg
Снимка: Pexels