Средата на лятото е моментът, в който приготвяме любимата си зимнина. Понякога този процес е твърде сложен, което може да ви откаже от затварянето на буркани. Но не и ако знаете някои лесни трикове за затваряне на свежа зимнина, която има вкус на любимите ви пресни салати от лятото с хрупкави и свежи зеленчуци.
Какви съставки са необходими за лесната зеленчукова зимнина, която да си приготвите?
1 кг червени чушки; 2 кг зрели червени домати; 1 кг корнишони; 1 кг кромид лук; 1 глава чесън; 2 връзки магданоз, ситно нарязани; 1 кг моркови; 100 мл олио или зехтин; 1 супена лъжица сол; 1-2 чаени лъжици оцет на 1 литър; 1 чаена лъжица захар на 1 литър.
Зеленчуците се нарязват на едро. Наситнете магданоза без дръжките. Нарежете и чесъна, но не прекалено ситно. Сложете зеленчуците в голяма купа или легенче. Добавете олио или зехтин и сол. Разбъркайте добре. Оставете зеленчуците да пуснат сок за около 1 час.
Разпределете зеленчуците в бурканите, които предварително сте стерилизирали и подсушили. Не използвайте твърде големи буркани, защото може да ви е трудно да прецените вместимостта и количеството течност в тях. Важно е да са напълно сухи. След като разпределите зеленчуците, залейте със соковете, които са пуснали в купата. Във всеки буркан добавете захар и оцет, като съобразите количеството течност, пише az-jenata.bg.
Варете бурканите на много слаб котлон за около 40 минути. Оставете да изстинат и съхранявайте на сухо, тъмно и проветриво място.