Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, който притежава много ценни хранителни вещества. Благодарение на тях то се счита за много полезно и е важно да бъде включвано в менюто. Но също така то може да се счита и за вредно, особено ако се консумира прекалено често и в големи количества.
С червеното цвекло трябва да се внимава. Ето защо:
Червеното цвекло може да предизвика подагра
Червеното цвекло съдържа активни вещества, които окисляват клетките в организма. Повишените нива на киселинност създават условия за образуване на калциеви камъни. Те могат да се натрупат в жлъчката, бъбреците, а могат и да предизвикат подагра.
Камъни в бъбреците и жлъчката
Ако ядете прекалено много цвекло и то често, това повишава многократно риска от образуване на камъни в бъбреците и жлъчката. Този ефект се дължи на високото съдържание на оксалати в цвеклото. Те създават условия за кристализирането им и образуването на твърди формации.
И все пак червеното цвекло има и полезни свойства.
То е много богато на витамини, минерали и антиоксиданти, които имат редица положителни свойства.
Червеното цвекло може да е полезно в превенцията на рак именно заради богатото наличие на антиоксиданти в състава си.
То съдържа витамини от група В, които подобряват функциите на нервната система, предпазват мозъка от дегенеративни заболявания, допринасят за повече енергия в мускулите.
Червеното цвекло намалява риска от сърдечносъдови заболявания заради антиоксидантите в състава си. То е и богат източник на витамин С, важен за сърдечносъдовата и имунната системи.
Снимка: Pexels
Повече по темата прочетете в az-jenata.bg